ЮРИЙ РЕШЕТО

"Не си мърдай пръста, докато ножът не опре до гърлото" - така описват в Русия едно специфично състояние. Състоянието на изчакване, бездействие, протакане. Само че на 17 юни ножът наистина ще опре до гърлото, ако Международната федерация по лека атлетика изключи руските спортисти от Олимпийските игри в Бразилия.

В Москва вече се подготвят за подобен развой. Твърде тежки са обвиненията, а контрааргументите - твърде слаби. Пък и в почти всички реакции от руска страна се дочува онова до болка познато "Така или иначе ще ни накажат".

Всички, които бяха планирали да пътуват до Рио де Жанейро, сега търсят начини да отменят полетите и резервациите си. И очевидно нямат време и воля да обърнат внимание на съществения проблем: Какво се случва с руския спорт? И как ще я кара той оттук нататък?

И пак виновни са другите

 

Вместо да се потърси отговор на тези важни въпроси, вината се прехвърля върху лошия Запад, който иска Русия да остане на колене и затова всячески се опитва да ѝ попречи да си върне старото величие. Моля? На колене? Че кога за последен път Русия е била на колене? Може би в началото на 1990-те години, след разпадането на Съветския съюз. Но това беше преди четвърт век. Междувременно руснаците изживяха няколко "сити" години, през които възникна новото им самосъзнание, че са непобедими, че отново са важни.

Човек може да разбере болката на всички любители на спорта, които сега се питат: Защо все ние? Разбираемо е и разочарованието на милионите руски фенове, които навярно няма да се почувстват част от това толкова емоционално и красиво спортно събитие, защото техните сънародници по всяка вероятност ще трябва да си останат у дома. Защо все ние? И други употребяват допинг, си казват сега руснаците. Да, това е вярно, но и тези спортисти ги изправят на позорния стълб. Разликата обаче е, че те не приписват вината на други. И още нещо: жалко за онези руски лекоатлети, които никога не са употребявали допинг, но въпреки това може да бъдат изключени от участие в Олимпийските игри. Всички тези хора имат цели, амбиции, продължават да се потят и да се надяват, че датата 17 юни няма да зачеркне мечтите им.

Като развалена плоча

 

Руският министър на спорта Виталий Мутко повтаря като развалена грамофонна плоча, че същинската цел на допинг-разкритията била да се окаже влияние върху очакваното на 17 юни решение на Международната федерация по лека атлетика за руското участие на Олимпийските игри. Подобни изявления вредят на цялата страна, защото така Русия никога няма да се поучи от грешките си.

Но евентуалното изключване на руските лекоатлети от Олимпийските игри в Рио може и да е за добро. Защото със спестените пари Русия би могла да изгради най-сетне нова магистрала между Москва и Владивосток. Може да бъде построен и нов стадион - точно навреме за Световното първенство по футбол през 2018 година. Ако дотогава, разбира се, на Русия не ѝ бъде отнето домакинството. Този път заради корупция.

Препечатваме коментара от Дойче веле.