Деветото поредно шествие за равенството и недискриминацията на лесбийките, гей мъжете, бисексуалните и трансполовите хора (ЛГБТ)  "София прайд" вече започна в София. Шествието тръгна от паметника на съветската армия.

За поредна година "София прайд" ще бъде съпътстван от контрадемонстрация. Няколко дни преди прайда се оказа, че двете прояви ще минат по сходни маршрути и в един и същ час. От МВР обаче уверяват, че те няма да се засекат

Патриарх Неофит се обяви срещу провеждането на деветото издание на "София прайд" на 18 юни. "В централната част на столицата ни отново ще станем свидетели на открита, натрапвана пропаганда и публична демонстрация на хомосексуализма като начин на живот", се казва в обръщение на главата на Българската православна църква, разпространено от Светия синод.

От съображения за сигурност по маршрутите на движение шествията ще бъдат съпровождани от полицейски екипи. По направленията им поетапно ще бъде спирано и възстановявано движението по пътното платно.

В района на Княжеската градина и около НДК, обявени като сборни места за участниците в шествията, ще бъдат изградени филтровъчни пунктове и буферни зони, информираха от СДВР. Това означава, че няма да бъдат допускани участници във видимо нетрезво състояние, маскирани или носещи забранени предмети и вещи /огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове.