Понятието "радикален ислям" ще бъде записано в Наказателния кодекс (НК) и проповядването му според дефиницията, измислена от Патриотичния фронт (ПФ), ще се наказва с до 3 г. затвор. Това реши парламентът, след като с внушително мнозинство подкрепи на първо четене промените в НК, предложени от ПФ. 106 разноцветни депутати гласуваха "за", трима бяха против, 10 се въздържаха, а ДПС отказа да участва в гласуването, след като не успя и да го отложи с процедурни хватки и броене на кворума.

Това е поредният "пробив" на патриотите в законодателството, след като преди седмица на първо гласуване мина спорният т.нар. закон за забрана на бурките. Приети бяха и идеите им за драстично ограничение на гласуването зад граница, мотивирано само с орязване на броя на секциите в съседна Турция. 

Поправката в НК бе гласувана, въпреки резервите към законопроекта от страна на Върховната касационна прокуратура, представени пред комисията по правни въпроси. И въпреки че комисията по вероизповеданията в Народното събрание не го е разглеждала и не бе представила становище. Съгласуване е имало с Министерството на правосъдието, които подкрепяли идеята по принцип, съобщи зам.-председателката на правната комисия Десислава Атанасова. 

Според предложението на ПФ дефиницията на "радикален ислям" е идеология и ще се наказват случаите, в които тя е проповядвана от лице, което с думи, действия или разпространение на текстове или символи агитира за някоя от следните идеи: създаване на Ислямска държава (Халифат); за налагане законите на шериата над светските; за насилствено налагане на религиозни принципи и норми на поведение, характерни за исляма или пропагандира насилие във вид на свещена война (джихад) срещу немюсюлмани. 

По време на едночасовата напрегната дискусия в залата никой не оповерга казаното от депутати от ДПС и Корман Исмаилов от РБ, че при изготвянето на законопроекта не са потърсени за мнение представители на Висшия мюсюлмански съвет и религиозни експерти, които да помогнат поне с дефиницията на "радикален ислям". 

Проектът представи лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Преди да се качи на трибуната, той обясни мотивите си и в кулоарите.

"Аз не знам да има радикални будисти, радикални хиндуисти или дори, ако щете, радикални християни, които да проповядват кръстоносен поход. Аз не знам някоя друга религия, която да се налага с насилие", заяви Каракачанов.

Той игнорира повторения няколко пъти от журналисти пример с Андерш Брайвик - масовият убиец от Осло. Брайвик обяви през 2015 г., че не е християнин, а тачи скандинавския бог Один. В манифеста му обаче, публикуван заедно с терористичния му акт, при който бяха убити 69 деца и 8 възрастни, той се обявява за "100% християнин", "християнин по култура".

Подобни мотиви лидерът на ВМРО повтори и в пленарната зала. В защита на законопроекта му се изказваха предимно негови колеги от Патриотичния фронт, а Славчо Атанасов дори даде пример със себе си как това не е враждебен акт към добрите мюсюлмани, защото самият той е кум на мюсюлманско семейство от Долни Воден.

В защита на проекта се изказаха и от "Атака". Магдалена Ташева дори си позволи да заяви, че ислямът не бил религия, позовавайки се на неназовани "световноизвестни лидери на джихада". По-късно лидерът на националистите Волен Сидеров, който сам припомни, че е "учил религия", призова парламентът да не влиза в религиозни противопоставяния, защото "ние сме политици и решаваме политически задачи". По думите му между първо и второ четене в проекта трябва да се изброят и други "секти и деноминации, които проповядват антиобществени практики", но не ги назова.

"Ние сме против всякаква радикализация, но смятам за кощунство някой да стане и от тази трибуна да ме убеждава, че моята религия създава терористи и хора, които ще унищожават страната и света даже", реагира от трибуната на предложенията зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов. По думите му парламентът с този законопроект обижда всеки пети гражданин на България.

Той попита още защо този закон не е насочен към радикализацията на всички религиозни общности - тогава от ДПС биха подкрепили промените. Нашият ислям е традиционен, нямащ нищо общо с тези крайни идеологоии, допълни Имамов. 

Съпредседателят на ПФ Валери Симеонов обясни, че промяната е един вид застраховка срещу навлизане на радикален ислям. По думите му в България религията се използва за политически цели единствено от представителите на радикалния ислям, на ДПС и техните производни, заяви Симеонов. И обяви, че само в техни събрания участвали духовници. 

Против законопроекта заради начина му на написване и неекспертния подход се изказа и Корман Исмаилов от НПСД/РБ. От ГЕРБ, както правят нерядко, подкрепиха патриотите, но не участваха в дискусията. 

Не е изключено обаче проектът за ремонт на НК по темата да остане за след лятната ваканция на депутатите, защото от ГЕРБ настояват срокът за предложения между двете четения да се удължи максимално. Парламентът традиционно е във ваканция от 1 август.