"Най-голямата беда за Европа е тази общопризната бюрократизация на ЕС, която едва постфактум се признава официално и прави радикалната реформа на Съюза неизбежна."

Това заяви пред "Панорама" на БНТ д-р Николай Михайлов. По този начин той коментира резултатите от референдума във Великобритания за излизането от ЕС.

МЕРКЕЛ: ЕВРОПА Е КОРЕННО ПРОМЕНЕНА

Михайлов смята, че допитването върши извънредно важна политическа работа. То възстановява политиката както на Острова, така и на територията на ЕС , от което ние се нуждаем.

"Политиката е стълкновение – не кърваво, а стълкновение на идеи, проблематизация на общия живот. Това по някакъв беше застинало в някаква фалшива представа за постигната цел. ЕС подгизна в недопустима риторика”, каза д-р Михайлов.

ОЛАНД: ШОКИРАЩИЯТ "БРЕКЗИТ" РАЗКРИ БОЛЕСТНОТО СЪСТОЯНИЕ НА ЕС

Според него "съществува дистанция между бюрократизирания чиновнически елит в Брюксел и хората на терен". Сега тя трябва да бъде съкращавана по неизбежност. Европейският елит е загубил представа какво представлява гражданина в неговия контектс, той го мисли абстрактно, като европейски гражданин, загубил е представа ккаво представлява той на терен.

"Защото има ново осъзнаване, че хората, освен абстрактни граждани, имат и произход от собствените си национални общности, от традициите си, от културите си”, обясни Николай Михайлов.

"Извън всякакво съмнение е ,че виновни са елитите. Политиката е идея за овластяване. Тези представители отлетяха в атмосферата на една чиновническа стратосфера", смята още той.

Не трябва да бъде проблематизиран поколенческия въпрос, нито тези, които проблематизират абстрактната европейска демокрация трябва да бъдат наричани популисти, твърди още д-р Михайлов.

Той не смята че в България има монолитна антиевропейска тяга, но България споделя общата тревога по начина, по който ЕС се управлява.

Михайлов даде и своя интрепретация за отношенията Европа- Русия.

"Путин е мантра на европейски терен, която отвлича вниманието европеецът да се замисли за своите кризи. Европа да се преживява като непрекъснато заплашвана идеална политическа общност. А всъщност Путин отбранява собствената си граница от северноатлантическия пакт, който напредва и без особени успехи.  Путин няма мотив да прекосява границите на Руската федерация навън, а да отбранява границите от опасности отвън", каза той.