Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер опроверга днес спекулациите за замислени дълбоки промени в Европейския съюз и превръщането му в максимално интегрирано ядро - "супердържава" и периферия. На завършилата днес среща на върха на ЕС лидерите не са обсъждари  промени в неговия договор.

"Това не са реформи в допълнение или обратни на това, което правим досега", каза Юнкер на съвместна пресконференция с председателя на Европейския съвет Доналд Туск. "Става дума за ускоряване на реформите, не за добавяне на реформи към вече съществуващите".

"Общото виждане беше, че няма да им промяна на договора, никакво необмислено задърбочаване на Европейския съюз", подчерта той. "Става дума за прилагане, не за иновация".

Днес държавните и правителствените ръководители заседаваха във формат ЕС-27, без британския премиер Дейвид Камерън, чиято страна гласува в референдум миналия четвъртък да излезе от ЕС.

"Комисията ще се съсредоточи върху изпълнението на десетте си приоритета, обявени още при избора ѝ през 2014 година", каза Юнкер. 

"Никой в залата не е искал да се ангажираме с друг път на реформи", подчерта той.

Председателят на Комисията съобщи, че по-късно днес следобед ще се срещне с първия министър на Шотландия Никола Стърджън по нейна молба. Шотландците гласуваха с 62 на 38 процента за оставане в ЕС и Стърджън обяви, че ще поиска референдум за отделяне от Обединеното кралство, ако то наистина започне преговори за излизане от Европа. Стърджън каза и че ще започне разговори с ЕС за мястото на страната си в него.

Юнкер каза, че ще я изслуша, но и че "ние обаче нямаме намерение да се намесваме в британския процес". Вчера Туск отказа среща на Стърджън, за да избегне такива обвинения.

Юнкер добави, че ЕС ще продължи да се нуждае от партньорството на Обединеното кралство (ОК) в политиката за отбрана. ОК има най-големите въоръжени сили в Европа и е една от двете ѝ ядрени сили заедно с Франция.

Коментирайки бъдещите отношения между ЕС и Британия, Туск каза, че запазването на достъпа ѝ до единния пазар на Европа, ще има цена.

"Достъпът до единния пазар е свързано с приемането на четирите му свободи", каза той, визирайки свободата на движение на хора,стоки, услуги и капитали. "Няма да има общ пазар à la carte".

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който водеше кампанията за излизане от ЕС, каза след референдума, че сега Британия трябва да договори оставането си в единния пазар с право да ограничава достъпа на граждани от ЕС на своя територия. Над 2 милиона британски граждани живеят в другите страни на ЕС и се ползват със свободите на движение и установяване.