Министърът на културата Вежди Рашидов свика извънредна пресконференция, за да обясни писмото си до БНТ и журналиста Георги Ангелов, за това има ли цензура и как самият той се е борил за нея, какъв е бизнесът на сина му и защо той е напуснал страната, защо има уволнения в институции към министерството.

Рашидов започна с думите:

"Снежната топка започва да расте, затова трябва да изясним някои неща, за да не отиде в неверни посоки, неточни. От които и самият аз, разбира се, понякога се изненадвам...

Министърът обяви, че е реагирал емоционално на предаването "Денят започва с култура", иначе едно прекрасно предаване с чудесен водещ, защото един човек в това предаване си е позволил да говори клевети и да "излива помия". По хигиенни съображения не спомена името на събеседника в студиото, който го е засегнал. Стана ясно от контекста, че най-много са го обидили твърдения за кражби и бизнеса на сина му. Реагирал срещу водещия, защото не е имало реакция на казаното, въпреки че обяви, че Ангелов е прекрасен човек, много талантлив, много добър в работата си, образован... Качествата на водещия в БНТ бяха повтаряни многократно по време на изложението на Рашидов пред медиите.

Реагирах емоционално, защото ме заболя. Заболя ме, защото през живота си не съм откраднал нищо...

Синът ми няма хотели, той напусна държавата. Много пъти се изгражда образът на един министър... - не знам защо искате министърът да не е човек... аз съ изтъкан от плът и кръв... Когато някои хора искаха да ми направят един образ ненужен, не добър... Децата са жестоки понякога, моите внучки плачеха от обич към дядо си...
Синът ми каза:  "Баща ми, не искам да децата ми да растат в тази болна среда. Не искам да плачат всяка вечер..." И затова напуснаха.

Рашидов обяви, че детето му не е имало хотели, имал строителен бизнес. Обясни, че не е работил в "Мултигруп", познавал е обаче Илия Павлов от дете, както и баща му и не може да го съди, защото не той представлява институциите, които се произнасят кой какъв е.

Министърът обясни, че ще продължи да назначава млади хора на длъжности, за да им дава път - по повод споменаването на дърещята на журналиста от БНТ в писмото. После обяви, че целта на отговора му, пратен до БНТ, е била:

...Помолих - нека си обичаме държавата. Това ли е цензурата? Недейте, не е правилно. Аз продължавам да уважавам журналиста. Аз самият от 45 години съм в медиите, имам прекрасни приятели... Ако това е цензурата... Това беше една болка и не виждам нищо като цензура. Не съм аз човекът, който има властта да цензурира...

... Георги Ангелов лично аз съм подписал да получи награда. Като преводач. Реагирах към него, защото позволи да се говори не за културното наследство, а предаването да мине в лични нападки. Нито един път не съм отговорил на този човек, който прави нападките... 

Затова се обърнах към Георги, защото го обичам, обичам талантливите хора...

Рашидов обясни емоционално как той самият се е борил за свободата на словото и срещу цензурата в тази държава, затова той не може да я налага. И обеща на журналистите да им подари книга с негови интервюта, събрана и издадена от Виктор Пасков и Стефан Цанев.

После пак добави, отново много емоционално:

След като минах през Ада, след като живея втори живот... Мислите ли, че това е моят проблем? Има свобода на словото... Тя понякога може да мине в слободия, но я има.

Като бях млад казах една крилата мисъл: Не съм любовница на целия свят, за да ме обичат всички, но дълбока лъжа е, че аз съм човекът, който може да наложи цензура. Дълбока лъжа е, че в този текст има цензура. Има болка и ако не можете да го оцените - съжалявам..., обърна се той и към журналистите. 

Не съм стандартен министър - водя вътрешна битка между артиста и министъра...

Министърът отрече да има нещо общо и с уволнението на Владимир Руменов от Националната галерия, за което се разбра по-рано днес. Руменов е сред събеседниците в студиото на "Денят започва с култура" с водещ Георги Ангелов по темата за Закона за културното наследство, заради която изобщо се стигна до скандала и масовите искания на оставката на самия министър.

По думите на Рашидов той изобщо не познача уволнения, няма и правомощия да уволнява в галерията. Няколко пъти министърът лично помоли директорката на галерията да върне "момчето на работа". Той отрече и дори се ядоса на медиите, когато го питаха за други случаи дали хора от екипа му са сех обаждали да искат уволнения на хора. И пак отрече всякакви внушения, наричайки случая "съвпадение". После припомни някои от постиженията за културата по време на министерстването му идори попита журналистите могат ли да покажат пример при управлението на друг министър на културата от социализма досега да е свършено повече - за музеи, театри, кино...

В края на брифинга си министърът завърши с думите: 

"Знаете какво преживях, аз умрях и се върнах. Нямам време да мразя. Имам само малко време да обичам. Семейството си, децата си, държавата, в която ще е гробът ми..."