„Най-големият провал на ГЕРБ е Росен Плевнелиев“, каза тази сутрин пред бТВ зам.-председателят на АБВ Румен Петков. Бившият вътрешен министър коментира вероятността левите да издигнат общ кандидат за президент. Проблемът засега бил, че БСП нито веднъж не са оценили като провал мандата на настоящия президент, издигнат от ГЕРБ.

„Той (Плевнелиев – б.р.) се държи като зле управляван съветски шпионин. С всяка своя проява той поражда антиамерикански настроения и с това засилва проруските. Трябва да има някаква мярка в това да се стремиш да отидеш на чиния в НАТО и да чакаш нещо да ти дадат“, каза Петков.

ПЛЕВНЕЛИЕВ: КАТЕГОРИЧНО СМЕ ПРОТИВ МИЛИТИРАЗИЦАЯТА НА КРИМ

Румен Петков отчете като успех за АБВ, че са единствената българска партия, която води равноправен диалог с Русия.

Ние сме единствените, които принудиха руски политически фактор да се подпише под документ, че „Ние уважаваме избора на България да бъде член на Европейския съюз и НАТО“.

АБВ ВЕЧЕ Е ОФИЦИАЛНИЯТ ПАРТНЬОР НА „ЕДИННА РУСИЯ“ В БЪЛГАРИЯ

Румен Петков каза, че вече не е оптимист за общ кандидат-президент между левите и патриотични партии.

Ръководството на БСП не остави време за формирането на широка лява и патриотична формация, която да номинира силна фигура. Всички предпоставки за спечелване на президентските избори бяха налице. Загубихме време и продължаваме да се замерваме“.

На въпроса на какъв етап са преговорите между БСП и АБВ Румен Петков отговори: „Получена покана за среща“.

Първо подчерта, че не е юрист и не може да коментира дали Георги Първанов има право отново да се кандидатира. После призова бившият президент да не бъде изключван автоматично от надпреварата.

„Първанов и Калфин са много силни кандидати, защо трябва да казваме, че няма да са те“.

Румен Петков няколко пъти обвини бившата си партия БСП, че нито веднъж не е изказала оценка за настоящия президент: „БСП веднъж не казаха „Този се провали, този е обида за държавата“.

„Сега чух да се казва, че Илияна Йотова и Мая Манолова имали качества като на Плевнелиев. Аз не искам да обиждам нито Илияна, нито Мая. Познавам ги и двете отдавна“.

Румен Петков отново повтори тезата си, че ако проектът АЕЦ „Белене“ не е бил спрян, днес България е щяла вече да има работещ реактор и по-евтин ток. Изчисли, че загубите няма да са само отсъдените от арбитражния съд 550 милиона евро, а 90 милиона вече били платени, а 70 милиона били разходите за адвокати досега. Освен това дневната лихва била 167 хиляди евро.

„Вярвам в това, което прочетох за Хилъри Клинтън в „Уикилийкс“ – че основната цел на нейното посещение в София е спирането на „Белене“. Такъв брутален слугинаж не е имало и по времето на Съветския съюз“, каза Румен Петков.

А ПЪК МЛАДЕНОВ И ХИЛЪРИ... АЕЦ "БЕЛЕНЕ". КЪДЕ ТУК Е НОВИНАТА?