Европейската комисия днес се въздържа от коментар по решението на бившия си председател Жозе Барозу да стане съветник на американската инвестиционна банка "Голдман Сакс" в Лондон по преговорите за излидане на Обединеното кралство от Европейския съюз.

Съобщението предизвика вълна от критики, предимно от ляво-либералния спектър във Франция и в Португалия, на която Барозу беше министър-председател от 2002 до 2004 година.

Говорителят на Комисията Маргаритис Схинас съобщи, че Барозу формално е спазил изискването 18 месеца след напускане на поста си да иска разрешение от нея да заема длъжности, предполагащи конфликт на интереси с предишния му пост. 

Тъй като този срок вече е изтекъл, предшественикът на Жан-Клод Юнкер го е уведомил за новия си работодател, след като вече е подписал с него.

"Председателят Юнкер не желае да коментира решения, взети от негови предшественици", каза Схинас пред журналисти.

Барозу беше председател на Комисията два мандата от 2004 до 2014 година. Той предупреждаваше Великобритания, че ще  направи "историческа грешка", ако реши да си тръгне от ЕС.

Освен това "Голман Сакс" беше замесена в машинации, с които гръцкото правителство беше прикривало до 2009 година лавинообразното увеличаване на дълга на страната. Барозу беше едно от главните действащи лица в болезненото решаване на дъловите кризи в Еврозоната, включително и на гръцката.

"Голдман Сакс" в съобщение изрази задоволство, че ще се възползва от уникалните опит и информация на Барозу в преговорите, които се очаква дълбоко на засегнат интересите на банките в лондонското Сити.

Според Схинас след 18-месечния "охлаждащ период" бившият шеф на Комисията вече няма критична за преговорите информация.