БСП започва днес преговори с АБВ и Движение 21, като темата ще бъде евентуално взаимодействие за президентски избори. Утре социалистите ще се срещнат с ВМРО.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова бе упълномощена за тези преговори от партиите от коалицията "БСП-Лява България". Целта на преговорите е разширяването на коалицията.

КОРНЕЛИЯ НИНОВА ПОЛУЧИ ПОРЪЧЕНИЕ ДА ПРЕГОВАРЯ С АБВ, ДВИЖЕНИЕ 21 И ВМРО

Според предварителните изявления на Нинова на първите разговори формациите трябва да се обединят около платформа, политическа рамка и за профила на президента и вицепрезидента.

Преди дни зам.-председателят на АБВ Румен Петков коментира, че БСП са изпуснали времето, когато заедно с АБВ са могли да излъчат силна лява и патриотична кандидатура. Вчера лидерът на Движение 21 заяви, че в преговорите ще трябва да се стигне до съгласие искат ли страните да постигнат победа в тези избори, а не искат ли да се обединят в коалиция. Според Дончева за победа са необходими и АБВ, и Движение 21.

Наскоро БСП проведе вътрешно допитване, в което стана ясно, че в около 10% от над 250 общини над 50 % от социалистите, гласували на партийния референдум как БСП да се яви на президентските избори, искат коалиция с "Атака" на Волен Сидеров.