Председателят на ДПС Лютви Местан определи толерантността като най-голяма сила на партията, която запази статута си на трета политическа сила, и дори има шанс да заеме мястото на БСП като втора:

Според нас едно от много добрите неща в тази кампания е предаването "Гласовете на Европа" на националната ни телевизия. Искрени поздравления. Втората характеристика на кампанията бе сравнително толерантният език. Няма да коментирам изключенията. Основните политически сили намериха воля да не прескачат границите. Ние водихме изцяло толерантна кампания, поехме ангажимент да отговаряме само на провокациите. Отидохме по-далеч - не отговорихме дори на тях. Нашата сила извира от толерантността ни на национална партия.

Типично, Местан започна с благодарности, и демонстрира изумителна памет:

Трябва да благодаря на много структури, на много избиратели. Мислено изреждам всяка една структура, а преди това поименно всеки един от 400-те хиляди избиратели. ДПС е една от най-младите партии, едната от двете най-млади. На младите най-често обещаваме светло бъдеще, ДПС казва, че настоящето също е на младите. Мисля, ако тези резултати на ДПС, бяха на която и да е политическа сила, на какви ли анализи щяхме да бъдем свидетели. Ние обаче ще бъдем достатъчно предпазливи в анализа си. И понеже бяхме предупредени и от българските медии, че очакват всички партии да се упражняват чрез най-различни интерпретации, които да ги покажат като победители, аз ви предлагам два неоспорими критерия за това, дали резултатът на една или друга политическа сила може да се определи като успех.

После накратко представи основните постижения на движението:

Първо - резултатът да се сравни с този на последните европейски избори. ДПС увеличава резултата си в сравнение с 2009 г.

Вторият - още по-неоспорим, абсолютен, това е сравнението с резултата на съответната политическа сила спрямо последните парламентарни избори през 2013 г.

ДПС е единствената политическа сила, която не губи нищо от резултата си през май 2013 г. Обратно може да се окаже, че сме единствената политическа сила, която съхранява резултата си и дори леко го надгражда. 

Това, разбира се, няма да ни главозамае, защото знаем, че и в политиката, когато печелиш не се знае какво губиш. Въпрос на зрялост и на политическа култура е как ще се отнесем към успеха си. Правим го достатъчно трезво, с благодарност към избирателите и като оценка, че увеличава нашата отговорност.

Но е въпрос на зрялост и политическа култура как другите ще се отнесат към успеха на ДПС. Искам да задам въпрос, който е моя драма, какво още трябва да направим, за да бъдем припознати като българската партия, най-последователната евро-атлантическа партия на България. Въпрос на време е да получим това признание. Знам, че основното което ви вълнува е не толкова, какво ще правят избраните от ДПС в ЕП бъгарски представители, а какви са вътрешно политическите рефлекси на евровота.

Подчерта и важността на Евровота за бъдещето на кабинета "Орешарски":

Ще ми припомните и тезата, че очаквам Евровота да прелегитимира кабинета "Орешарски". Дали ще се случи е въпрос на интерпретации и оценки, но няма съмнение, че собствено ДПС стори необходимото в тази посока. Политическата ми култура не ми позволява да коментирам други политически сили, не го направих и по време на цялата кампания.

И все пак: ако се потвърдят данните от социологическите прочвания и екзит пола ще се окаже, че чисто аритметически имаме резултат от 8 мандата за БСП и ДПС, но правя много важна уговорка - чисто аритметически. ГЕРБ отново са първа политическа сила. За което имам политическа доблест да ги поздравя. Безспорно са такава, но бяха такава и след последните парламентарни избори. Същевременно знам, че политиката не винаги е само въпрос на аритметика. Има нужда и от един малко по-прецизен анализ на резултатите от евровота, в търсене дали евровотът зададе и алтернатива. Този въпрос няма своя еднозначен отговор. И ние този отговор ще го търсим на базата и на официалните резултати, в това число, след като получим и даннните от гласуването в чужбина. 

После определи и най-важното постижение на ДПС за тези избори - 400 000 гласа в България:

И занапред водени от съзнанието, че всеки български гражданин, независимо къде живее, е български гражданин с равни избирателни права и ние ще се борим за гласа на всеки български гражданин. Независимо от уседналостта, каквато за щастие нямаме за парламентарни избори и ще благодаря за всеки глас и повтарям ще се борим за доверието. Но този вот за ДПС - около 400 000 гласа е без гласовете от чужбина, надявам се да сме погребали мита за някакви автобуси. ДПС е устойчива трета политическа сила със или без автобуси.

След това засегна и така дълго коментираната тема за съюз с ГЕРБ:

Ние винаги проявяваме разбиране към мотивацията, която стои зад един такъв вот. Ако този резултат се потвърди, това е политически пробив и аз разграничавам мотивацията, която стои зад подкрепата за г-н Бареков.

Не смятам, че съм дал основания да използвате метафората за протегната ръка. За друго иде реч. Рискувам да ми припомните кафето. Дори въпреки кафето в Кърджали става въпрос за друг въпрос, защото това стои извън нашите щения - за няколко мандата напред България е обречена на коалиции.

Мисля, че останаха назад в миналото изригванията на определени политически сили, които идваха на власт с огромен процент. Нашата прогноза незасимо дали ни се иска или не, дори победителите ще се разполагат между 800 000 и 1 млн. България е обречена на коалиционен формат и ако е така коалицията трябва да се превърне в осмислен концепт за управление на страната. Самият факт, че едно кафе се посрещна толкова драматично, показа колко дълбоко е дефектирал политически диалог в България. Диалогът не цели размиване на политически различия, а ги подчертава само че в градивен план. 

В името на националния интерес сме готови на диалог, но не на съглашателство.

"Бих призовал и ГЕРБ към по-засилена работа за нормализирането на политическата ситуация в страната. Тази партия и без това е натоварена от вота на българския гражданин с такава отговорност. „

И накрая за бъдещето с коалиционния партньор БСП:

Що се отнася до бъдещето на кабинета "Орешарски" и ДПС като отношение по този въпрос, искам тази вечер да кажа, че оттук-нататък всяка една политическа сила, когато чуе ДПС ще се сеща за няколко синонима на ДПС - коректен, предвидим, лоялен партньор, това не е ДПС, което ще бяга от свои отговорности. Което ще свежда политиката до гола аритметика. Това е ДПС, която може да тече правилно вота на своите избиратели. Волята на ДПС звучи по един начин - избирателите подкрепиха съуправляващата партия ДПС с един много силен, увеличаващ се вот. В този смисъл въпроса за бъдещето на кабинета "Орешарски" не може да е само отговорност на ДПС, този въпрос е отговорност преди това на колегите от БСП. В този смисъл ние очакваме тяхната ясна позиция. Първо. И второ, ако ДПС трябва да вземе по необходимост свое решение, ще трябва да ви припомня още една характеристика на ДПС - това е колективен орган, тези решения могат да се взимат единствено от Централен съвет на ДПС. Ако има необходимост ще свикаме ЦС на ДПС. Трябва да видим окончателните резултати. Колко партии са прескочили бариерата, защото има и известни въпросителни в каква степен и посока гласовете от чужбина, които още не са отчетени биха повлияли на крайния резултат.