Виждате ли често хора по улиците, вдигнали смартфон пред лицето и насочени с необичайна решителност в някаква посока? Не се притеснявайте, последните дни това е нормално. Тези хора ловят покемони.

Става дума за новата игра на Nintendo, която излезе в началото на месеца и вече има огромен брой играчи - над 21 милиона души в САЩ и още толкова по цял свят. Приложението за Android и iOS стана изключително популярно за кратко време, задминавайки най-популярната си конкуренция в магазините на Apple и Google.

А най-странното е, че тя дори не е излязла в цял свят. Официално засега е достъпна само в Австралия, Нова Зеландия, САЩ, Германия, Великобритания.

Какво представлява Pokemon Go?

Новото творение на Nintendo е от типа игри с "добавена реалност" при която, гледайки света през камерата на телефона си, играта добавя образи на екрана му - именно покемоните, които трябва да ловите. Те са навсякъде около вас - и тук идва другата технология, която се използва - GPS. Pokemon Go следи локацията ви на реалната карта на света и за да намерите някои покемони, трябва физически да се разходите до тях, докато ги видите на екрана на телефона.

Следва хващане, после развиване, еволюции на животинките от някога известната японска анимация и комикс... 

А ако думите ви объркват, това видео може да помогне:

Както се вижда от клипа, освен с покемони, играта обогатява света около вас със специални магазини (разположени при забележителности, паметници, известни сгради) и фитнеси - там, където можете да се срещате с други ловци и треньори на покемони и заловените ви животинки да се бият и да стават по-силни.

Въпреки бързия си успех, играта има все още доста технически проблеми, което доведе до смесени оценки от критиците. Феновете обаче изглежда не се интересуват от това, защото акциите на Nintendo скочиха с 8 млрд. долара от 6 юли насам.

Как да си я свалите?

Нинтендо още нямат сървърния капацитет да поддържат играта в цял свят и затова я пускат постепенно. Но по-упоритите от вас мога да си я свалят на iPhone-а или андроидния смартфон с напълно безопасни и законни трикове.

За Android е достатъчно да си свалите .apk файлът от някъде другаде (защото в Google Store не е достъпен) - например от тук. После го инсталирате, като само трябва да изключите забраната за сваляне на програми от неизвестни източници - Settings->Security->Unknown sources.

За iPhone трябва първо да излезете от своето AppleID, после да отидете на Settings->General->Language&Region и от там да изберете САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Великобритания или Германия. На практика така лъжете телефона си, че сте там. После просто влизате обратно в профила си, отивате в Apple Store и вече можете да намерите приложението.

Защо е цялата шумотевица?

Да вървиш и да си зяпаш смартфона не е нещо ново - милиони по света го правят всеки ден. Но когато комбинираш това с активно търсене и насочване на камерата, става малко по-опасно. И странните случки се натрупват.

Американка намери труп, търсейки покемон в реката до къщата си. Престъпници ползваха играта, за да привлекат играчи на по-тихи места, където да ги оберат. Има доста пострадали при падания, сблъсъци със стълбове, катастрофи, а вече и един смъртен случай.

Разбира се, както посочват много други, пострадали и дори смъртни случаи заради разсейване от телефони, таблети и прочие не са по никакъв начин нещо ново. Все още няма данни Pokemon Go да води до някакъв огромен скок в това отношение. Но и не се знае как ще се развие играта - тя е активна от по-малко от две седмици.

Феновете на играта твърдят, че тя окуражава младите да са активни, да се движат, да разглеждат и изучават по-подробно света около себе си.