Няма непосредствен риск да България заради случващото се в Турция, рискът е средносрочен и дългосрочен, в случай, че дестабилизацията в южната ни съседка се задълбочи.

Това заяви зам.-министърът на вътрешните работи Филип Гунев след заседанието на комисиите по вътрешна сигурност, външна политика и отбрана, където МВР, Външно министерство и спецслужбите докладваха на депутатите каква е ситуацията след опита за военен преврат в Турция.

От спецслужбите отказаха коментар, позовавайки се на това, че докладите им са класифицирани.

Зам.-министър Гунев добави, че в последните 4 дни - след събитията, по границата ни с Турция няма засилен миграционен натиск. Въпреки това премиерът Бойко Борисов е разпоредил охраната на браздата да бъде подсилена с цел да се даде сигнал.

„Мисля, че този сигнал, беше ясно припознат от другата страна”, коментира Гунев, припомняйки, че са командировани 120 души на границата.

Според Гунев не се очаква ревизия от страна та Турция на споразуменията с Европа, свързани с бежанската криза и поетите от Анкара ангажименти. Той заяви, че няма данни сред арестуваните хиляди хора в Турция след опита за преврат да има представители на българските изселници, такива данни нямали и спецслужбите. 

Депутати от опозицията казаха след заседанието, че по-голямата част от докладите на службите била аналитична и тази информация вече е излизала в медиите у нас и по света. Представители на разузнаванията обаче са намекнали, че може да има раздвижване на турската агентура в региона, но при такъв развой се взимали мерки. Намекът е дошъл след въпрос от народен представител. 

По въпроса с реакцията на съседна Сърбия да засили охраната на своята граница с България заради наплив от бежанци, зам.-министърът бе категоричен, че става дума по-скоро за тема за вътрешнополитическа употреба в Сърбия, защото границата от наша страна се пази много добре. 

В рамките на ФРОНТЕКС у нас се очаква да дойдат 100 поляци, които да подпомагат опазването на границите, каза още той.