Турция няма да е скоро готова за членство в ЕС, а ако реши да възстанови смъртното наказание преговорите за него ще спрат, каза днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за френския телевизионен канал ТФ2.

"Мисля, че Турция в състоянието, в което се намира, не е в положение да се присъедини скоро, нито след по-дълъг период", каза Юнкер. 

"Нашите решения се вземат така, че всичко върви, че се намираме в процес на преговори с Турция. Скоро, ако (изобщо) го направим, ще стигнем до главата за правосъдието, за свободата на изразяване и на мнение. Смятам, че е полезно да продължим този дебат с Турция, но ако Турция утре сутринта трябва да върне смъртното наказание, ние ще спрем веднага преговорите, защото една страна, която в законовия си арсенал разполага със смъртното наказание, няма място в Европейския съюз", добави той.

В контекста на популизма, който е във възход от двете страни на Атлантика, водещият попита за вероятността Доналд Тръмп да стане следващият президент на САЩ на изборите през ноември.

"Кой съм аз, че да се меся в един демократичен американски дебат?", отговори Юнкер.  "Имам предпочитания към друг кандидат, да не кажа кандидатка".

Помолен да уточни дали наистина официално заявява предпочитания, той каза:

"Бях непредпазлив да отговоря на въпроса ви". 

Юнкер беше сред главните действащи лица в сключването на споразумението от 18 март, с което Турция се задължи да спре нелегалната миграция към Европа в замяна на финансова помощ и ускоряване на преговорите за членство, които води от 2005 година. Тя преговаря и за безвизов режим с ЕС.

Турция има споразумение за асоцииране и свободна търговия с ЕС от 1963 година. То е  първата ѝ стъпка към преговорите за членство, вкоито напредъкът ѝ е микроскопичен. 

Досега е отворила 15 от 35 преговорни глави и е затворила само една - "Наука и изследвания". През 2006 година ЕС реши да блокира осем от главите заради отказа на Турция да отвори пристанищата и летищата си за кораби и самолети от Кипър, което е в нарушение на протокол към споразумението ѝ за асоцииране към ЕС. Между 2011 и 2013 година преговорите на практика не се водеха. За това допринесе турски бойкот на кипърското председателсво на ЕС през 2012 година. 

Извън проблемите с човешките права, основните свободи и върховенството на закона, сянка върху европейските усилия на Турция хвърля окупацията на Северен Кипър от 1974 година досега. Препятствие от същата величина е продължаващият конфликт със 17-те милиона кюрди в югоизточната част на страната.