Брюксел и Берлин държат на споразумението с Турция по бежанците, въпреки заканите на Ердоган да го суспендира. Зависимостта от правителството в Анкара е опасна, необходим е алтернативен план, предупреждава в интервю за онлайн изданието на “Шпигел” австрийският външен министър Себастиан Курц. На този пост консерваторът от Австрийската народна партия е от 2013 г. Той е един от най-харесваните политици в страната.

Предлагаме ви позицията на дипломат номер 1 на Австрия Себастиан Курц, изложени пред Флориан Гатман от “Шпигел”.

- Както и Брюксел, германското правителство държи на споразумението с Турция относно бежанците, като че ли нищо не се е случило. Как гледате на този факт?

Не бива да се отпускаме и да се надяваме, че сделката с Турция ще издържи. Ако реагираме така, ние ще изпаднем в зависимост, която е опасна. Не бива да допускаме да ни изнудват. Бих искал Европа да е силна и самостоятелна, сама да разреши бежанската криза.

- Как да стане това?

Длъжни сме най-сетне ефективно да пазим външните си граници. Още през май предупредих, че не бива да се поставяме в положение на зависимост от Турция, както и че споразумението с Анкара може да е само план Б. С оглед на заканите, идващи от Турция, сега става още по-ясно, че ни е необходим план А.

- Как трябва да изглежда план А?

На първо място ни е необходима истинска охрана по границите и крайбрежната ивица. Същевременно трябва да направим така, че с програми само ограничен брой бежанци да имат право да влизат легално в държавите от ЕС. Трябва обаче да стане ясно, че ще се пресича всяка нелегална миграция. Спасителните операции в Средиземно море не бива да означават билет за Централна Европа.

- Какво конкретно означава това?

Който бъде заловен на външна граница на ЕС, трябва да бъде настанен в регистрационен център на островите и в идеалния случай да бъде върнат в страната му или в сигурна транзитна държава – така, както Австралия го практикува успешно. Освен това в бъдеще трябва да инвестираме повече, за да се подобрят условията на живот на място. Така можем да предотвратим възможността все повече и повече хора да поемат по пътя към Европа, което заплашва положението да излезе извън контрол.

- Говорите ли по това предложение с германския външен министър и с Брюксел?

Категорично. Още преди месеци направих предложението. Тогава бях подложен на остра критика, междувременно нещата се промениха. Расте подкрепата сред колегите ми. Ако като Европа не пазим външните си граници, в близко бъдеще вътре в ЕС няма да има отворени граници. Но аз искам да продължа да живея в една открита Европа.

- С оглед на положението в Турция трябва ли ЕС сам да развали бежанската сделка?

Това не е необходимо. Но ние като Европа трябва да сме силни. Не трябва да коленичим пред Анкара, а да браним основните си ценности. Примерно за облекчаване на визовия режим има ясни критерии, от които не бива да се отклоняваме. Сега Турция все повече се отдалечава от Европа.

...

Интервюто е взето от редакторa в ресор политика на “Шпигел” Флориан Гатман. Преводът е на Клуб Z.