Костадин Паскалев и Юрий Асланов са подали оставки на заседанието на Изпълнителното бюро в БСП вчера заради спорове за номинациите за кандидат-президент на столетницата. Това стана ясно днес след срещата между лидера на социалистите Корнелия Нинова и лидера на АБВ Георги Първанов, на която за общ кандидат на двете партии бе номиниран ген. Румен Радев.

 

"Подадените оставки не са приети, няма да бъдат поставени за обсъждане пред Националният съвет и Изпълнителното бюро продължава да работи в този състав".

Това бе краткия коментар на Нинова по повод оставките. Според запознати Асланов и Паскалев са били обвинени в това, че работят за кандидатурата на Мая Манолова.

Самият Асланов коментира пред Клуб Z, че няма информация по темата и в момента е на почивка.

След заседанието вчера Бюрото излезе с позиция, че номининациите за кандидат-президенти на Мая Манолова и генерал Румен Радев не отговарят на законовите изисквания. Затова бе решено пленумът да бъде отложен, който трябва да определи окончателния кандидат на БСП да бъде отложен. Междувременно днес правителството гласува оттеглянето на ген. Радев, а по-късно и президентът Росен Плевнелиев подписа указа за освобождаването му. Остава формално това да направи със заповед и военният министър Николай Ненчев.

В ръководството на БСП има гласове, които твърдят, че ген. Радев всъщност е номинация на Георги Първанов. Подобно изявление направи и лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева, която се оттегли от преговорите за обащ лява кандидатура.