"Няма нарушение на закона, на нито един закон, включително и на прословутия член втори от Конституцията."

Това заяви в студиото на Нова телевизия Божидар Димитров, който се бил допитал до специалисти за предаването на Абдуллах Бююк на турските власти. 

"Той обижда моята страна, когато не се регистрира. Той е ислямист - също като Ердоган, мечтае за вселенска ислямска държава. Той е много богат и си мисли, че може да купи българските чиновници. Ама не стана - хванахме го за ушите и го изхвърлихме. Самочувствието ми би пострадало, ако беше останал тук", обяви шефът на Националния исторически музей и риторично попита: "Кой протестираше за изхвърлянето му? Адвокати, които предизвикват дела в Страсбург. И трима юнаци от "Протестна мрежа", некъпани от една седмица, с мазни коси, със саморъчно написани плакати. Всички знаем какво става срещу 40 лева..."

Сайтът 24rodopi.com публикува информация от свои източници, че Абдуллах Бююк е пребивавал в България с кодовото си име Ферхат Туналъ. Екстрадираният член на групировката на Фетхулах Гюлен FETO бил собственик на една от най-големите фирми за продажба на домейни в Турция.

Дружеството се казвало „Фетхуллах Билишим Ширкети” (ФБС) и имало над 60 хиляди клиенти, между които са крупни банки в страната. Специалисти по сигурността в Анкара твърдят, че фирмата на Бююк чрез сървърите си е събирала лични данни за стотици хиляди турски граждани, пише 24rodopi.com. 

През септември м.г., с прокурорска заповед полицията започнала да следи входа и изхода на фирмата на Абдуллах Бююк. ФБС се намира на булевард "Либадийе" в истанбулския квартал "Юскюдар". Полицаите имали предварителна информация, че „финансистът на Гюлен” ще проведе събрание с бизнесмени от района за набиране на „химмет” (дарение). Химмет е схемата, по която организацията на Гюлен събира милиони лири. Полицаите започнали да следят пететажната сграда, където всеки вторник Бююк се събира с бизнесмени и обсъждат кой колко и как ще даде „химмет” за Гюлен.

Събранието било уговорено за 21.00 часа, но когато полицаите искали да влязат в сградата, видели, че вратата е заключена. Единият от тях счупил стъкло и отворил вратата. Качили се в офиса на Бююк, където той и още 9-има бизнесмени провеждали събрание. Телефоните им били оставени пред вратата, за да не бъдат подслушвани. Когато полицаите влезли в стаята, единият от бизнесмените скъсал някаква бележка на парчета. Полицаите залепили скъсаните парчета и възстановили бележката. На нея имало написани дарените сумите и имената на дарителите. Бююк заедно с деветимата бизнесмени бил отведен в полицията за разпит.

Трима били признали, че са се събрали да обсъдят финансовите потоци, които се вливат в организацията на Гюлен. След разпитите Бююк и другите са освободени до делото, което трябвало да започне три дни по-късно. Точно преди делото обаче Бююк избягал в България.