"Различната оценка на българския национален интерес би била повод за разваляне и разтрогване на политическите контакти между ДСБ и НПСД".

Това пише във фейсбук лидерът на ДСБ Радан Кънев. Повод за коментара му стана разминаването в оценките на ДСБ и Реформаторския блок от една страна и партията на Корман Исмаилов и Касим Дал от друга по казуза "Абдуллах Бююк".

ДСБ и Блока като цяло осъдиха факта, че България предаваде Бююк на Турция. В НПСД обаче бяха на различно мнение и оправдаха действията на българските власти.

Ето какво написа Кънев във фейсбук. Повод за коментара му е публикация в "Икономист", според която турците са убедени, че Западът стои зад опита за преврат срещу Реджеп Ердоган:

"Интересен текст, който показва две слабо отчетени у нас тенденции.

Едната е, че огромната част от турското общество, в т.ч. опозиционно настроените, искрено се радват, че пучът не успя. Дотук добре. Военните преврати не носят демокрация и ислямистите-гюленисти не носят светска републиканска власт.

Другата, тревожната, е, че Ердоган и медийната му машина настройват това голямо мнозинство пряко срещу Запада. И обвиняват "партньорите" си в НАТО и ЕС, че са подкрепяли и дори организирали "ислямистки" пуч. Изгражда се де факто еднопартиен личен режим с куклена, казионна опозиция, подобна на казионните БЗНС-та в Източна Европа. И идейната основа на този режим засега не е ислямистка, но е откровено антизападна и националистична, с религиозен елемент.

Това е изключително опасна тенденция за България, съчетана с рекета с "мигрантската карта" в двустранен план. Ако допуснем двустранна сделка за мигрантите, цената на сделката ще бъде засилена намеса на този режим във вътрешната ни политика. И още нещо - тази сделка ще бъде нарушена, рано или късно.

Затова искането на ДСБ за ангажимент на ЕС и НАТО (както с Гърция - няма никакъв парадокс) отговаря 100% на българския национален интерес. Но отговаря и на интереса на Запада от усмиряване на антизападната реторика на режима в Анкара (и най-вече медиите му).

И да - знам че ще питате. Различната оценка на българския национален интерес би била повод за разваляне и разтрогване на политическите контакти между ДСБ и НПСД.  ДСБ винаги се е борила и ще се бори за единство на нацията ни, за равноправно участие на етническите турци в политиката ни, за правото на изселниците в Турция да запазят връзка с родината си. Но и винаги се е борила против намесата на чужди фактори в българската политика. Особено актуално, когато тези фактори отправят антизападни послания, и то от позиции на еднопартиен авторитаризъм. А такъв риск има".