Клошарят Любомир Данчев, който е единственият обвиняем за запалените Тютюневи складове в Пловдив, остана в ареста. Пред 3-членен състав на Апелативния съд той отново декларира, че не е подпалвал складовете и поиска да бъде настанен в социално заведение, съобщи БНР.

В хода на заседанието защитата на Данчев отново разви тезата, че няма как пожарът да е предизвикан от два фаса от стаята на Данчев (адвокати са му про боно председателят и зам.-председателят на адвокатската колегия – Стефан Левашки и Зоя Тошкова). Адвокат Тошкова се позова и на свидетелски показания, според които огънят е тръгнал от друга посока.

"Стаята на Любо се намира в посока на улица "Иван Вазов" - северна посока, ако мога да бъда точна, докато това място, което описва пожарникарят, е в южната част на тази стая".

Пожаро-техническата експертиза обаче още не е готова.  

От своя страна прокурорът по делото Атанас Гичев заяви:

"Никой не го е видял как е хвърлил фаса и как е предизвикал пожара - такъв свидетел няма. Но от всички останали доказателства ние считаме, че може да се направи обосновано предположение, каквото законът изисква, че той е физическият причинител на пожара.

Няма други заподозрени. Преди два месеца излезе от затвора, няма постоянно местоживеене. Каква друга мярка да му наложим? Смятам, че е правилно."

Апелативните магистрати го оставиха окончателно с най-тежката мярка за неотклонние с няколко мотива - че става дума за тежко престъпление, че той няма къде да живее и съдът не знае къде да го търси. Като трети мотив бе изтъкнато, че вече е осъждан за кражби и грабеж.

Четвъртият мотив - цитиран от "Марица" - също е прелюбопитен: да не му наложат доста по-леката "парична гаранция" изигра роля това, че с доход от 129 лв. на месец от пенсия по болест... нямало как да събере пари за нея.

Обикновено съдът преценява каква мярка за неотклонение съответства на делото и напротив - ако е парична гаранция, съобразява размера й с доходите на обвиняемия.

Съдия Стойнова каза на Любо на финала на гледането на мярката:

"В твой интерес е това дело да приключи по-бързо".

Тя допълни, че дори палежът да не е умишлен, законът предвижда до 5 години затвор за такова престъплание.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Собствениците на изгорелите складове трябва да започнат обезопасяването на пространствата около сградите като районът, в който трябва да се поставят загражденията, вече е точно определен от Междуведомствената комисия от експерти. Предстои кметът Иван Тотев да издаде заповед кога ще бъде отворена за пешеходци заградената в момента зона по ул. "Иван Вазов".