Когато терминът "смарт" навлезе в езика за всякакви нови технологии, естествено започнаха шегите, че скоро ще имаме умни тостери, умни вилици, умни печки, чешми, хладилници...

Последното вече е факт - LG представи на изложението IFA 2016 смартхладилник. И то не какъв да е, а със стандартната и позната операционна система Windows 10. 

LG Smart Instaview Door-in-Door е тромавото име на новата "джаджа". Хладилникът е оборудван с 29-инчов полупрозрачен тъчскрийн, 2GB RAM памет, и процесор Intel Atom - кажи-речи конфигурацията на евтин таблет.

На изложението LG демонстрира ползването на Skype и старата програма за рисуване Paint, но възможностите на Windows, разбира се, са много по-големи. Ще е далеч по-лесно да си вадим рецепти от интернет, да си записваме какви продукти имаме, какви трябва да си купим, или просто да си пуснем музика в кухнята, докато готвим.

Какъв е хладилникът ли? Корейците не дават никакви данни за него, нито кога ще излезе и на каква цена. Дали закрепеният голям таблет върху вратата на хладилника ще има и други функции, не е ясно. Видно е само, че хладилникът е голям, с две врати, прави лед и изглежда страхотно.

Едва ли обаче LG биха представили на международно изложение нещо, което може да постигнем у дома с хладилника, таблета си и малко лепило.