Акушерката от "Софиямед" Емилия Ковачева е привлечена като обвиняема за побой над още едно бебе. Това стана ясно на днешното поредно заседание срещу нея в СГС, предаде Нова телевизия. Не е ясно обаче откога е случаят, както и новото досъдебно производство - то се води от Районната прокуратура в София.

На днешното дело адвокат Владислав Янев твърдя, че нараняванията на бебето Никол били от родови травми. По думите му това пише в медицинската документация.

Защитникът отново поиска отвод на съда и прокурора по делото. Янев изнесе изрезки от статии в медиите и заяви, че целта им е била да очернят Ковачева и да предопределят развоя на последвалото дело. В медиите имало много изказвания на прокурор Николай Христов.

Адвокатът обвини прокуратурата, че е събирала само доказателства за виновността, но не и за невиновността на Емилия Ковачева, което трябва да прави по закон. Освен това доказателствата били незаконно предадени на съда в кашони, а някои от пликовете с доказателства дори били разкъсани.

По думите му не било установено дали записите от побоя са законни, или не. Освен това прокуратурата не разкрила кой е изнесъл записите в интернет, не направила нищо и за да спре излъчването на видеата в медиите.

Съдът отказа и двете искания и продължи с разпит на свидетели.

Според адвоката на акушерката в договора ѝ е записано, че работното ѝ време е 8 часа, а тя е била принудена да работи на 12-часови смени последователно. 

Валери Нецов, шеф на неонатологичното отделение в „Софиямед”, заяви:

„Правят се промени в графиците по желание на акушерките. Не съм се задълбочавал колко работи. Не знам Ковачева да е имала и граждански договор.”

По думите му винаги има недостиг на персонал: „и сега ни липсват , имало е извънредни часове - по 150 часа на година”.

„Персоналът понякога се натоварва в повече, в медицината смените са по 12 часа. Няма регламент в почивката на нощните смени на акушерките, те си преценяват в зависимост от натовареността си”, добави Нецов.

Родители на битата Никол не дойдоха в съда.