Премиерът Бойко Борисов е съобщил в шуменското село Венец, че ще предложи на Народното събрание да вземе решение България да плати на Русия 800 млн. лв. заради поръчаните реактори за АЕЦ „Белене“, съобщи Правителствената информационна служба.

Според премиера, след като бъде направено плащането, ще бъде поканена руската страна, “нейните компании, да се спрат лихвите и да се помисли заедно и в добронамерен тон да се намери решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив”.

„Решението на съда в Женева е, че трябва да платим двата реактора. Няма мърдане. Лихвите са по 167 000 евро на ден. Не искам да се връщам назад защо и как се е стигнало до тук, но в момента, в който ги платим, вече ще можем да поканим руската страна и да кажем: сега вече тези реактори са почти наши, да спрем лихвите и да помислим заедно. Без тях ние не можем да направим нищо – и да ги строим не можем, и да ги продадем не можем. Вече в един нормален добронамерен тон ще се опитаме да намерим решение тази огромна загуба в бюджета да се превърне в актив, а не в пасив”, е казал Борисов. 

Още вчера в Русе министър-председателят съобщи, че във вторник или сряда парламентът ще се събере във връзка с плащанията за двата реактора на АЕЦ „Белене“.

Дойде денят за плащане и пак, за мой ужас, по време на моето правителство. 1,2 млрд. живи пари платихме за американските централи. За двата реактора, които Женева ни осъдиха да платим, първоначално някъде около 800 млн. живи пари от бюджета ще извадим да дадем. И това се дължи на тези две правителства, които са подписали тези договори”, каза вчера Борисов.

Новината за предстоящото в близките дни решение за плащане всъщност дойде първо от Русия. Още вчера сутринта ТАСС цитира първия заместник-министър на правосъдието на Руската федерация Сергей Герасимов.

„Най-важната част от нашата среща бе въпросът за компенсирането на разходите по АЕЦ „Белене“, казал той и припомнил, че по този въпрос има решение на Международния арбитраж, който осъди българската страна да плати 620 милиона евро на „Росатом“ заради спирането на проекта. 

Естествено, тази сума е много голяма за България, но въпреки това ние намерихме варианти за нейното погасяване. Предвижда се дългът да бъде погасен на няколко транша. Първият транш, при това значителна част от този дълг – 400 милиона евро, ще бъде изплатен на Русия до края на годината. Дори се чу по-оптимистичен срок от месец и половина“, зави вчера Герасимов.

Днес Бойко Борисов е изброил в село Венец и направените до момента конкретни стъпки по реализацията на проекта за газов хъб „Балкан“, разговорите с ЕК и готовността за включване на руската страна.

„Нашата газопреносна система, с новите компресори, може да транспортира газ до Солун. Сърбия имат огромен интерес това да се случва. Вече имаме ясно виждане в региона, че това може да се случи“, е допълнил Борисов.

„Моята мечта е да дойдат големи газови оператори и да се печели от транзита на газ като паралелно си правим интерконекторите със съседните държави. Тогава ще има истинска диверсификация. Строежът и разширяването на Чирен също върви в пълни обеми и мисля, че това е било стратегия на всички партии през годините“.