"Имам много ясно определени посоки. Гледам напред с яснота. В състояние съм да убеждавам. Имам своите разбирания и мога да убедя и увлека хората с мен. Имам доказано силни управленски умения и съм показала, че колкото и трудна работа да поема я свършвам докрай", заявява в интервю за Асошиейтед прес Кристалина Георгиева. 

Най-новата кандидатка за поста генерален секретар на ООН ще бъде изслушана тази вечер в Ню Йорк.

63-годишната Георгиева, заявява, че е била изненадана, когато е получила поканата от премиера Бойко Борисов да се включи в надпреварата за най-високия пост в Световната организация, пише АП. Както е известно, това стана след като шефката на ЮНЕСКО Ирина Бокова остана в петото гласуване едва на шесто място, припомня агенцията.

"Първоначално се позамислих, защото знаех, че състезанието вече е много напреднало. После обаче реших, че трябва да се включа, за да разбера дали имам шанс или не. Иначе как бих могла да знам", посочва Георгиева в интервюто. 

Тя признава, че е в неизгодна позиция именно защото влиза в надпреварата твърде късно. 

"Но моята работа е да се представя възможно най-добре. И се надявам, че ще ме оценяват по качествата и заслугите, а не по дължината на кампанията", коментира българката.

Според Георгиева "ООН е най-представителната и всеобхватна организация, която съществува в света". Досега не е имало лидер от Източна Европа, а отделно се води и кампания в подкрепа на избирането на жена за първи път начело на организацията и това е в подкрепа на Георгиева, припомня агенцията.

"Принципът на универсалност на ООН дълбоко се цени. Този факт не означава ли, че народи от различни райони биха могли да се видят там горе на върха на организацията? И няма ли да е честно половината от населението на планетата, което още не се е виждало там горе, да може да го реализира?", пита кандидатката.

Най-спешният ми приоритет, ако бъда избрана, ще бъде да работя на всички нива за разрешаването на конфликта в Сирия, заявява Кристалина Георгиев пред АП. Разбира се ще работя и за изпълняване на поставените цели от ООН до 2030 година, за осъществяването на споразумението от Париж за климата и намирането на по-умни решения за реформирането на ООН, добавя тя.