Пьотр Толстой, който наскоро заяви, че Русия ще изкупи цяла България, бе избран днес за зам.-председател на Думата в Москва, предаде ТАСС.

Това стана на първото заседание на новоизбраната долна камара на руския парламент. Толстой, който е потомък на знаменития писател Лев Толстой, бе избран за първи път за депутат. Досега той бе телевизионен водещ. Представител е на партия "Единна Русия", основана от президента Владимир Путин и оглавявана от премиера Дмитрий Медведев. Тя спечели конституционно мнозинство от 343 места в 450-членната Дума.

Лично Медведев предложи новоизбрания депутат да стане един от зам.-шефовете на Думата.

Пьотр Толстой се прочу в България вечерта на 18 септември, веднага след приключването на парламентарните избори в Русия. Запитан от пратеник на БНТ какви са намеренията му като бъдещ депутат в политиката към България, той отговори следното:

"Разбира се, просто ще я купим цялата. Половината от крайбрежието вече купихме“.

Три дни по-късно Пьотр Толстой нарече изказването си за България "хумористично" и увери, че не е искал да обиди страната и нейните граждани. Но допълни, че няма да се извини.

Думите му за "изкупуването" на България предизвикаха възмущението на немалко наши депутати. Някои от тях попитаха премиера Бойко Борисов дали няма да му забрани да стъпва у нас. За такава възможност намекна външният министър Даниел Митов.