Неделя по пладне. В централните части на София се случваха две неща - маратон, заради който половината център е отцепен и... откриване на кампанията на ГЕРБ за президентския вот. Разбира се, в зала "Арена Армеец". Речите за успехите на властта на Бойко Борисов и партията му се чуват най-добре от залата-гордост на премиера и затова традицията се спазва. А и мащабът не е за подценяване, когато предстоят избори и трябва да се внушава мощ.

От лицевата фасада на залата се усмихва кандидатката за президент Цецка Цачева, редом с вицето си - вицеадмирал Пламен Манушев. По-късно ще се окаже, че това е единствената снимка на кандидат-президентската двойка в цялата зала. Вътре от нея нямаше и помен. Брандирането е изцяло партийно - с името на партията и слогана "Работим в интерес на гражданите", този път с номера на актуалната за тези избори в бюлетината. 

За охраната и организацията на влизането в зала "Арена Армеец" се грижеха НСО, фирма "Боду" и "Ангелите"...

Няколко шатри пазят скерените за сигурност, през които минават гостите. Всеки въоръжен със специален билет и талон. Така и не стана ясно за какво са въпросните талони. Десетки автобуси са докарали партийните членове от цялата страна на събитието. Встрани от самата зала се забелязваха и... няколко автобуса с надпис "Италиански лицей" и табела, че возят деца. Училището е държавно, пари му дава Министерството на културата, но този път в автобусите се возеха партийци. 

Няколко автобуса с надпис "Италиански лицей" бяха паркирани встрани от залата, по продължение на шосето. Посоките, според на табелите им, бяха Банкя, Кремиковци, Връбница...

 

Докато членовете от ГЕРБ - около 15 000 от цялата страна, кротко се редяха на опашка пред проверката за сигурност, а след това заемаха местата си по региони и вземаха в ръце специалните табели "ГЕРБ" в синьо и бяло, нужни за предвидената хореография, в залата вървеше музика. На живо.

Любо Киров, бившият фронтмен на "Те", весели публиката малко след 12 ч, а началото на политическата част е в 13 ч. Водещият Стефан Щерев, вероятно от вълнение пред пълната зала, обяснява:

Любо е един от двата най-добри продукта на Плевен. Вторият е кандидатът за президент на ГЕРБ г-жа Цецка Цачева ...

На сцената се качи и популярната Поли Генова, изпя 3 парчета, сред които и това от "Евровизия". И поздрави чичо си, който беше в залата - оказва се, че това е кметът на Копривщица.

Водещият обявява с апломб следващия гостуващ музикант, неговото име е... Веселин Маринов. Анонсът предизвика оживление в залата, двама по-възрастни партийци дори се впуснаха в танци, по-млади се забавляваха по-скоро заради шоуто. Щом поде хита си "За теб, Българийо", Маринов извести множеството, че ще ги весели и на местна почва по време на кампанията. Част от залата е на крака, някои развяват и табелите "ГЕРБ" - дали изпълнението на Маринов наистина им е харесало или им звучи като химн - не е ясно.

И младите в залата се разпяха на Веселин Маринов, макар и по-скоро заради шоуто. 

 

Малко след това - около 12,45 ч, в залата влезе кандидат-президентската двойка Цецка Цачева и Пламен Манушев. Това не е известено от водещия, та разходката им към сцената не се увенча с бурни аплодисменти. Но няколко по-наблюдателни партийци успяха да пласират дечица с букет по пътя на Цачева. Самата тя изглеждаше все едно току -що е оживяла от преизборния плакат на ГЕРБ - със същия син костюм, бяла блуза и бели перли. В съответния аутфит от агитационните материали беше и ген. Манушев със специфично синята си вратовръзка. Минаха и изпълненията на ансамбъл "Българе".

На сцената се възцари, без грам ирония, 10-годишният Никола Илчев и засвири на гайда. От дълбините на залата заприиждаха мъже с гайди и стигнаха до сцената. В края на вируозното им изпълнение водещият извести, че сега плакатите трябва да се вдигнат високо, защото в залата влиза ръководството на ГЕРБ, изброи поименно зам.-председателите и, разбира се, премиера. Последва призив всички да станат на крака за химна на България и този на Европа. Те бяха изпълнени от трио “Сопрано”, също членове на ГЕРБ, както не пропусна да отбележи водещият. Трите певици излязоха облечени съответно в бяла, зелена и червена рокля от... пайети.

Член на ГЕРБ демонстрира как се стои прав по време на химна на България и "Одата на радостта".

 

През цялото време на екрани в центъра на залата, над главите на хората "на терена" пред сцената, вървяха кадри от срещи на ръководството на ГЕРБ в страната и постиженията им. С надпис "Вече десетилетие пишем историята... защото ... Работим в интерес на гражданите"

God bless Tsetska

Дойде време за политическите речи преди основните говорители. Шефката на ЕНП-Жени Дорис Пак говори кратко пред залата и тъй като е германка, обяви:

Премиерът Бойко Борисов е почтен посредник и сподвижник на канцлера Ангела Меркел... "God bless Tsetska" (Бог да благослови Цецка Цачева - б.р.), каза тя накрая. 

Видеообръщение имаше и от лидера на ЕНП Жозеф Доул. Зам.-председателят на Европейския парламент - италианецът Антонио Таяни, който бе и заместник на председателя на Еврокомисията Жозе Барозу, дръпна 20-минутна реч от трибуната. Той дълго говори за постиженията на ГЕРБ и Бойко Борисов, а от превода разбрахме, че за това време България расте и крепне, а София се е издигнала. Таяни благодари и за усилията за опазване на европейските граници от мигранти, които полага България. 

Италия преживява същите затруднения. Миграцията, тероризмът и корупцията са недостатъците, с които трябва да се борим. Ще можем да го направим с помощта на България, на Борисов, но и на новия президент Цачева, завърши той.

Следващият оратор бе Георги Марков (агент Николай от бившата Държавна сигурност, според комисията по досиетата, бивш конституционен съдия. По-рано евродепутатът Андрей Ковачев бе видян да говори неформално с група делегати емоционално, обяснявайки какво зло е била ДС...- нещо, в което Ковачев несъмнено вярва, съдейки по дейността му до момента, отново без ирония - б.а.) Георги Марков заизрежда победите и успехите на ГЕРБ, защити премиера Бойко Борисов за решението му да свали доверието си от номинацията на Ирина Бокова за ООН, поиска "малката, злобна партия ДСБ" да напусне ЕНП, щом не харесва ГЕРБ. И "разкритикува" лидера на ГЕРБ, че е твърде толерантен към опонентите си. По-късно Борисов се "поучи". 

Ораторът Георги Марков в действие.

Дойде ред на зам.-председателите на ГЕРБ. От Димитър Николов научихме, че премиерът леко е настинал, как Цецка Цачева притежава качествата толерантност, търпение, достойнство и упоритост, а и твърдост, когато е необходимо.

Работа, работа и работа ни чака. №17 ще е най-масовата в избирателните секции. Моля – виждате в какви смутни времена живеем – да приключим всичко на първия тур. Победа!, завърши той.

Последва речта на Йорданка Фанкъкова, която каза, че народът се нуждае от сигурност, а "за да успее една жена в политиката, трябва да работи два пъти повече, за да постига резултати. И г-жа Цачева го може".

Появата на Цветан Цветанов на трибуната предизвика овации, а той самият на няколко пъти така повишаване децибелите на изказването си, сякаш забравил, че има микрофон, че част от залата инстиктивно посягаше към ушите си в пристъп на инстинкт за самосъхранение.

Цветанов се обърна към залата със "Здравейте, победители" и обяви как на 3 декември догодина ГЕРБ ще навърши 11 години, но още тази година на 6 ноември трябва да постигне 11-а изборна победа. Той отчете, че чрез местната власт ГЕРБ управляват и представляват над 5 милиона от българите, а сега е важно "да гарантираме успеха на България с министър-председател Бойко Борисов и президентска двойка Цецка Цачева и вицеадмирал Манушев".

Ръководството на ГЕРБ стои мирно за химна на България.

С възгласи "Победа", за които тон даде Цветанов, вече почти крещейки, на сцената се качи кандидат-президентската двойка - Цецка Цачева и Пламен Манушев. Първи говори вицеадмиралът и вероятно закономерно военната лексика изобилстваше. 

Вие сте армията на ГЕРБ, която ще се изправи срещу кандидатурите и която ще защити ... която ще защити... която ще защити ... (за кратко се притесни от пълната зала, вероятно - б.а.) ... Стабилността на българската държава. ГЕРБ вече 10 години вече работи в интерес на гражданите, заяви той.

Ще ги биете, ще ги смачкате

Той обяви, че заедно с бъдещия президент Цачева ще "изградим една силна и достойна президентска институция, която да продължи това дело".

Манушев даде и пример с битка от 1916 г. и как се е надъхвала войската за освобождението на Добруджа: "Ще ги биете, ще ги смачкате, ще вземете Тутракан. Ще перефразирам. Ще ги бием и г-жа Цачева ще е първата жена президент..."

Залата стана на крака, когато думата взе Цецка Цачева:

ГЕРБ е най-голямата и най-силна партия в страната. Но за мен това означава, че като истинска народна партия представляваме най-голямата част от активните граждани. Дълги години чертахме граници помежду ни. Ние не чертаем разделителни линии. Затова имам основанието да поискам доверие, за да има единение в България, започна тя. И продължи:

Време е българската нация да бъде единна и това е моята голяма цел. Аз искам да бъда президент и на онези, които са разочаровани от политиците и отблъснати от дребнавите ежби. Политическата апатия е най-големият ни опонент в тази кампания. Да стигнем до максимален брой граждани, които не гласуват!

Цачева: Ще работим за продължаване на съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов и кандидатката за президент Цецка Цачева.

Цачева изброи приоритетите на ГЕРБ за президентския вот, записани и в брошурите, прибави още три - образование, наука и бизнес, обещавайки, да хвърли мостове между трите. Обеща и да работи за "продължаване на съдебната реформа (която преди време твърдеше, че е приключила успешно- б.р.), независим, работещ и справедлив български съд". За прокуратурата в случая нищо не каза... Тя попита, след като е чула посланията на другите кандидати:

Има ли друга разумна алтернатива за бъдещето на България? Ние няма са се впускаме в компломанти битки и водовъртежа на лични нападки. Дебатът трябва да се води не с останалите кандидати, а с българския народ, с хората, в срещите ни с тях, лице в лице...

Защото имаме силата и знанието да запазим сигурността и стабилността в България, защото ние носим България в сърцето си.

Цецка Цачева поиска да е президент на всички българи и да стигне до всички граждани, които не гласуват.

За "десерт" дойде речта на премиера Бойко Борисов. Цветанов го призова на сцената, след като заяви, че кандидат-президентската двойка има "своята функционална компетентност" да спечели изборите.

Бойко Борисов се появи с шумни овации и цяла зала на крака. 

Добър ден. Слушах г-жа Цачева и вицеадмирал Манушев. Трябва да ви кажа, че съм оптимист. Колкото повече ги слушам, разбирам, че сме направили най-верният избор.

Дали г-жа Цачева е Бойко Борисов в пола... Не съм си слагал пола, че да знам как изглеждам. Да си генерал в пола ми се вижда доста по-смешно..., започна Борисов, иронизирайки думите на кандидата на БСП ген. Румен Радев по адрес на кандидат-президентката.

Борисов няколко пъти предупреди, че повече няма да бъде толерантен към опонетните си, но няколко пъти се обърна към Цачева и Манушев да не слушат това, защото те ще трябва да са обединители на нацията, а и са добри хора, затова ще бъдат "добри президенти"... Каквото и да си говорим, поне да има едни умерени хора със знание и умения и отвътре да не са зли поне..., продължи Борисов.

Премиерът обясни, че е бил болен, но се е пооправил. Мина по конспекта със свършени неща - магистрали, зали, пътища, плащания за КТБ и енергетика, битка с контрабандата, повече пари за учителите, пречиствателни станции. Добави споразумението за реадмисия на мигранти между ЕС и Афганистан и свалянето на визите за Канада от догодина за част от българите, а през 2018 г.- за всички българи. Дори каза, че ако спре програмата за безплатно саниране на блоковете, сигурно ще има гражданска война - толкова й се радват хората. Повтори и тезата си, че ако ГЕРБ не са първи на първия тур - ще подаде оставка. Въпреки 10-те победи на избори, Борисов каза, че когато за кратко бе в опозиция са паднали и "ни налетяха като стършели - компромати зверски с цялата им медийна машина". Премиерът обясни, че е простил, но те (опонетните - б.а.) са се самозабравили и "почват да се опитват да кроят планове".

След още доста емоционални думи как другите искат да крадат от фискалния резерв и не е ясно какво не им харесва на сегашното управление, Борисов завърши:

Пожелавам на политическите ни противници много успехи, на нашата двойка – още по-големи успехи. И въпреки всичко, че тук няма такива президентски двойки като в САЩ. Това е голям късмет... за нашата нация".

Последваха викове "Победа", а залата доста бързо започна да се опразва. Дори последното развяване на онези табели ГЕРБ за хореографията се случваше, докато се отправяха към изходите. Членовете на ГЕРБ тръгнаха към домовете си или се насочиха към автобусите отвън. За по-голямо удобство цялото движение около зала "Арена Армеец" бе временно отцепено от полиция...