Ето това е болестта на дясното. Основният опонент винаги е друг вдясно, а не БСП, не националистите, не АБВ, не ДПС. ГЕРБ отвориха фронта, ДСБ отвърнаха.

Да напомня: става дума не за парламентарни, а за президентски избори и залогът е евроатлантическата ориентация. Нищо повече, нито по-малко. Не съдбата на Реформаторския блок, не качеството на дясното в ГЕРБ, не личното его на който и да e партиен лидер. Просто и ясно - иде реч за съдбата на евроатлантизма у нас.

Грешна, много грешна постановка и да се вижда предимно врага в дясно, която ни обрича на 25 години преход и контрол от едни и същи сили. Те играят с много "коне" и в ляво, и в дясно и винаги досега са печелили.

Да напомня - именно подобни идиотщини в СДС лишиха президента Стоянов от победа и ни "дариха" с Първанов и производни, с разклатена българска демокрация, огромни дългове от енергийни шлемове - ние с дълговете, те с хотелите. 

Няма значение в името на какво се правят подобни декларации за морална чистота, за идеали, за ценности. Накрая остават да ни управляват нечистите, неидеалните и без ценностите. Тази саморазрушителна сила ще погуби надеждата у десните избиратели или тези, които се припознават с евроатлантическите ценности.

Да припомня някои базисни истини, защото те като че ли убягват. За да се спечелят избори, трябва първо да сплотиш дясното - всеки в своето поле, но задължително и групата на "не подкрепям никого", защото техните гласове отиват за статуквото - с или без поправка. Второ, да убедиш хора извън дясното - т.е. да комуникираш с избиратели, които не е задължително да споделят всичко твое.

Не се заблуждавайте - протесна вълна, като тази от 1996 година, няма да има, която да постави дясното на власт. Сега става дума за управление на електорални групи.

Още веднъж да напомня - в средата сме на избори за президент. Играта загрубя, но в ляво всички притихнаха. 

Работим с неперфектни хора в неперфектна среда. Името на играта е избори и победата е една с далекоотиващи последствия.

Да напомня на всички в дясно или в евроатлантическото пространство - България е обект на атака от страна на Русия и на нейните местни проксита, за да променят избора ни. Основният противник в тези избори и след тях ще бъдат силите, които искат да демонтират евроатлантизма и да ни върнат в орбитата на Москва, защото само там те могат да виреят като политици и като бизнесмени. 

Няма вариант, при който спечелването на изборите от Радев да се тълкува като успех, а това към момента е хипотеза с достатъчна вероятност, за да Ви накара да млъкнете.

По-кротко и по-мъдро. Не е задължително да се копира поведението на Борисов или да се отговаря с неговия език, за да спечелите доверието на повече избиратели.
Оставете Трайчо Трайков да си води кампанията. Прави го по-добре от който и да е партиен лидер в РБ. Ако не можете да му помогнете, не му пречете. Той ще се справи сам с предизвикателствата от ГЕРБ. Помогнете му да се справи и с БСП и Радев.

Млъкнете и осъзнайте, че даваме властта на Русия.

Коментарът е от профила на Илиян Василев във фейсбук. Заглавието е на редакцията