В тази ситуация Реформаторският блок има шанс да оцелее в две стъпки: Първо, да подкрепи силна обща кандидатура и второ, да се консолидира до ниво на единна организация, единно лидерство, единна програма.

„Реформаторският блок няма лидер, който да каже на Борисов „А бе, бай Х*й, ти с кого се държиш така, бе. Това да не ти е махалата, това да не са ти 90-те години?!"избухна в студиото на Нова телевизия Радан Кънев.

По-късно Кънев поднесе извинения, но само към зрителите и водещия на Нова телевизия.

Лидерът на ДСБ бе възмутен от начина, по който премиерът Бойко Борисов е привикал министрите от Реформаторския блок и изнудвал Кунева със спиране на парите за учителите.

„Тези хора трябва да се наредят зад Трайков, а не под Борисов и имат часове да го направят“, призова Кънев министрите.

Съпредседателят на Реформаторския блок припомни, че единственият шанс България да има десен президент е Трайчо Трайков да стигне до балотаж.

„Въпросът е от кого ще загуби Цецка“.

Дали ще има предсрочни избори е проблем на Борисов, а не наш, каза още Кънев.

Лидерът на ДСБ каза, че от една година България буксува напразно, „за да си запази някой властта – партийните назначения и партийния бизнес, и за да се утвърди еднопартиен режим – това са цели, които ние няма как да подкрепим“.

„Най-големият грях на Реформаторския блок, който никога не може да бъде изкупен, е че още в изборната нощ сдаде политическата си програма. Всичко рухна с оня лаф с триковете“.

Тогава Божидар Лукарски обясни, че било политически трик първо да казват, че няма да подкрепят Бойко Борисов за премиер, а после да го подкрепят.

„Съдебната власт тегли цялата страна назад, законодателната власт й е все едно дали работи или не работи“.

За да тръгне напред България, Радан Кънев предложи три неща:

„1. Да се обединят българите в страната и българите зад граница.

2. Да се направи невъзможнонто, за да се проведе съдебна реформа.

3. Да се предотврати опасността партия и държава да станат синоними, както беше до 90-а година“.

Радан Кънев попита кой му е виновен на Борисов, че неговите депутати са гласували за ограничението за секциите в чужбина. Не било вярно, че това е мярка срещу гласовете от Турция. В Англия имало заявени 51 секции, а в Турция само 38. На репликите на Красимир Каракачанов Кънев отговори така:

„Не искам да му слушам „патриотичните“ глупости.. Заедно провалиха вота на българите в чужбина, заедно гласуваха ваканцията в парламента. Заедно ще си играят на президентските избори – ГЕРБ, Патриотите и „Атака“. Муцка!“

Радан Кънев още веднъж призова излъчените от Реформаторския блок министри „да престанат да се поддават на това рекетьорство и на това унижение“.

„Не може премиерът в пристъп на слабост и паника да нахлуе в парламента, да се кара на друга партия, след което да изисква от своите министри да му се извиняват за изключително резонни критики, които е заслужил за поредица от политически простотии“.