Бившият председател на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов няма да правораздава. Това реши днес съдийската колегия на ВСС, която обаче трябваше да спази променения в рамките на "съдебната реформа" закон.

Според последната порция поправки в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от юли, главният прокурор може да иска отстраняване на магистрат само за престъпления по служба. А Пенгезов не бе за това, а по наказателно дело от общ характер заедно с Мария Дивизиева - бивш зам.-министър и шеф на кабинета на Пламен Орешарски, плюс двама други. 

Делото срещу съдията, което тече в СГС още от 2015 г., е за присвояване на средства по европейски проект за създаване на информационна система на военните съдилища. Бившият шеф на военно-апелативния съд Петър Петков бил шеф на групата, а останалите - негови помагачи, твърдеше прокуратурата.

В обвинителния акт се казва, че между 8 юли 2009 г. и 19 юли 2010 г., след съгласуване с Дивизиева и по указание на Пенгезов останалите обвиняеми "са оформили документация със задна дата за проведени процедури по Закона за обществените поръчки (ЗОП)... макар такива да не са провеждани".

Самият Пенгезов многократно е заявявал, че случилата му се "случка" с прокурорското разследване е, за да не се яви като кандидат за шеф на САС за втори мандат. Което и стана... Освен това именно САС освободи Октай Енимехмедов, който насочи газов пистолет срещу Ахмед Доган.

"Съдът освободи Октай Енимехмедов и всичко се обърна срещу мен, като смятат, че аз съм отговорен за това нещо. Доган си е толкова мнителен. Разбира се, че това е в основата на всичко", каза съдията през 2014 г.

Пенгезов допълни и че са му искани услуги от името на депутата Делян Пеевски, но е отказвал.

 "Не съм изпълнявал на Делян Пеевски поръчки. Искал е нещо. И нищо. Явно главният прокурор е зависим от Пеевски. От кого беше приет Пеевски пръв, часове след като беше избран (за шеф на ДАНС)? Какво друго да ви кажа", заяви той през съгата година, когато му повдигнаха обвинения.

Заради изменения ЗСВ сега на практика отпада правното основание, с което навремето Пенгезов е отстранен от работа. Допълнителен факт е, че доскоро едно прокурорско разследване можеше да отстранява магистрати за неопределено време, през което те нито получават заплата, нито имат право да работят нещо друго.

Това даде повод за искане за обявяване за противоконституционност от КС на "безкрайното временно отстраняване", внесено от председателя на ВКС Лозан Панов, който смята, че така на практика може да има доста съмнителен тормоз спрямо неудобни магистрати. Конституционното дело отпадна заради промените в ЗСВ.

Днес съветът се раздели по познатия начин - на бунтовническо малцинство и солидно мнозинство, което и не позволи магистратът да бъда върнат с 8:5 гласа. Първо дори Галя Георгиева - един от "флагманите" на мнозинството, обяви, че въпреки личното й мнение, ще трябва да се спази промененият през август закон.

След категоричното заявление обаче на представляващия ВСС Димитър Узунов, че винаги ще гласува против всяка молба на Пенгезов, се намеси Каролина Неделчева. С идея - тепърва да се изиска от СГС информация за какво е подсъдим Пенгезов и как върви процесът (?!).

"Да отложим нашето произнасяне, да поискаме от СГС информация за етапа и хода на делото, включващ и информация за обвинението", каза тя по повод процеса, който е отразяван обстойно от куп медии.

Камен Иванов изреди хронологията - от 8 август е в сила новият закон. Молбата на Пенгезов да го възстановят е депозирана на 15 август. Някой (неясно кой) я е резолирал за разглеждане след цял месец - на 15 септември.

"Твърдя, че е забавена молбата. Постъпила е дори напомнителна молба от Пенгезов от 3 октомври и в момента трети месец ние не се произнасяме по съществото на молбата. Смятам, че дължим произнасяне, независимо какво съдийската колегия ще реши по съществото на спора", каза Иванов.

Въпреки това въпросът бе отложен неясно за кога.