Хората, които страдат от мигрена, имат различна комбинация от добри бактерии в червата и това може би ги прави по-чувствителни към определени храни. Това откриха учените, съобщава "Гардиън".
Ново изследване предлага възможно обяснение защо някои хора са по-податливи на силни главоболия и защо някои храни действат като отключващ фактор за мигрената.
Проучването показва, че хората, които страдат от мигрена, имат по-високо ниво на бактериите, които са въвлечени в усвояването на нитратите, които обикновено се съдържат в някои вина, листовидните зеленчуци и преработено месо.
Според последните открития е възможно мигрената да започва, когато нитратите в храната се усвояват по-ефективно и така карат кръвоносните съдове в мозъка и скалпа да се разширяват.
Антонио Гонзалес, анализатор на програмата от Университета на Калифория, Сан Диего и водещ автор на изследването обяснява:
„Има хипотеза, че някои храни предизвикват мигрената – шоколад, вино и особено храни, които съдържат нитрати. Помислихме, че може да има връзка между това, което хората ядат, тяхният микробиом и техните преживявания с мигрената.“
Когато нитратите в храната са атакувани от бактериите в устата и червата, те вероятно се превръщат в азотен оксид в кръвта, химическо вещество, което разширява кръвните съдове и може да помогне на сърдечно-съдовото здраве, чрез ускоряване на кръвообращението.
Близо четирима от всеки петима сърдечно-съдови пациенти, които вземат лекарства със съдържание на нитрати се оплакват от тежки мигрени като страничен ефект.
Д-р Брендън Дейвис, консултант невролог в университеската болница на Северен Мидландс и член на Тръста за мигрена казва, че идеята, че чревни бактерии играят важна роля за мигрената е медицински достоверна.
„Има нещо, наречено хотдог главоболие, в което се смята, че играят роля нитратите“. Според него това е интересно откритие, но се нуждае от допълнително потвърждение.
Изследването, което е публикувано в сп. mSystems, изследва бактериите, открити в 172 орални и 1996 фекални проби, взети от здрави пациенти. Те са съобщили дали страдат или не от мигрена. И при двата вида проби хората с мигрена има по-високо ниво на бактериите, свързани с нитратите.
Един на седем души в света страда от мигрена като повечето имат пристъпи по-често от един път в месеца, а част от хората страдат много тежко, когато имат мигрена. Симпомите включват пулсиране на главата, гадане и отпуснатост. Някои хора имат визуална аура, която е като трептяща светлина в периферното зрение.
Диетата, стресът, липсата на сън също са причинители, както и хормоните – от мигрена страдат три пъти повече жени, отколкото мъже.
Шоколадът доскоро също се смяташе, че отключва мигрената, но изследвания показаха, че често хората налитат на сладко в подготвителната фаза, преди симптомите да се проявят. Искате да ядете шоколад, защото сте пред мигрена, а не защото шоколадът ви е причинил мигрената.
Сега учените планират контролирано изследване на храненето на хора, страдащи от мигрена, за да видят дали нивата на азотен оксид в кръвта са свързани с пристъпите на мигрена.
Според изследователите е възможно в бъдеще да имаме „магически пробиотик“, който ще поддържа баланса на бактериите и ще помага да се спре мигрената.
Но още сега, ако смятате, че нитратите причиняват мигрената ви, пробвайте да ги избягвате, съветва Гонзалес
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и днес, за да научите новините от България и света, и да прочетете актуални анализи и коментари от „Клуб Z“. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме нужда от вашата подкрепа, за да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 държави на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на истинска, независима и качествена журналистика. Вие можете да допринесете за нашия стремеж към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият поръчител на съдържание да сте вие – читателите.
Подкрепете ни