"Какво виждаме в говоренето през последните дни - Пеевски има министри и държи службите, Прокопиев назначил половин правителство и даже президента, поради маневрите на ДСБ Бойко Борисов решил да издигне Цецка Цачева... На този фон дали въобще Бойко Борисов някога е идвал на власт? Знаят ли хората на ГЕРБ, че някой управлява на гърба им?"

Така кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков коментира публичните процеси в последните дни пред Нова тв. Последният повод е интервюто на премиера пред медията, в което каза, че в първия му кабинет Иво Прокопиев имал 5-6 министри, сред които Симеон Дянков, Росен Плевнелиев, който бе строителен министър, Трайков и др. Ден по-късно държавният глава остро се разграничи от думите на лидера на ГЕРБ.

Трайчо Трайков се съгласи с думите на Плевнелиев и разказа как той самият е попаднал в първото правителство на Борисов. Поканил го е Симеон Дянков, тъй като Трайков - като Плевневиев, в този момент се занимава с бизнес. Дянков завел Трайков в кабинета на Борисов в Столичната община, защото тогава той беше кмет и там е получил покана. Кандидатът за президент си припомни, че самият Дянков е бил част от икономическия екип на ГЕРБ много преди партията да спечели парламентарните избори през 2009 г. и да се формира правителството. 

По повод интервюто на Борисов, Трайков се пошегува с водещите на "Здравей, България" Ани Цолова и Виктор Николаев, тъй като премиерът се опитваше да им каже какви са важните въпроси:

"Поне разбрахме, че вие сте виновни, че хората не знаят за санирането на панелките."

На въпрос как номинацията му от Реформаторския блок, част от който е в управлението, би била алтернатива, Трайков отвърна:

"Алтернатива е това, което представляваме ген. Събев и аз. Президентът не е колективна институция - това е един човек в екип с неговия вицепрезидент. Целта ми е да обединявам хората, а не партиите."

Попитан как се излиза от ситуацията да се говори за "страната на каките и батковците", Трайков обяви какви са неговите отговори какво може да направи президентът и какво би направил той на поста. По думите му отговорът е фунционираща държава и пълна реформа на съдебната власт и на прокуратурата.

"Има едно хубаво нещо в последните години, което не може да се отрече - до неотдавна съдебната реформа беше екзотика, с която се занимаваха само група юристи. Сега огромна част от обществото осъзнава колко е важна тя."

На контравъпроса, че управляващите твърдят, че правят радикална реформа с тази сфера, Трайков отговори:

"Ако не се извърви целият път докрай, все едно нищо не е извървяно." 

По случая АЕЦ "Белене" и обвиненията на министри и директори в енергетиката, повдигнати в последните дни от прокуратурата, кандидат-президентът заяви, че всичко по този проект трябва да излезе наяве. Трайков обяви, че няма основание да се притеснява за себе си за времето, в което е бил енергиен министър, а и обвиненията срещу наследника му на поста, сега депутат от ГЕРБ Делян Добрев, са за неща, които са се случвали след неговата оставка. Става дума за плащания към консултантски фирми, след като АЕЦ "Белене" е спрян с решение на Министерския съвет и Народното събрание.

Кандидатът за вицепрезидент ген. Съби Събев заяви, че се е съгласил да участва в изборите заради опити България да бъде отклонена от евроатлантическия път, който сама е избрала. По думите му модата в последно време генерали да влизат в политиката се дължи на това, че политическото лидерство изглежда поизчерпано и се търси резерв от неизползвана досега ниша. Той каза още, че по темата с бежанците България трябва да търси общо европейско решение, макар че страната ни би могла са се справи с внезапен мигрантски поток, какъвто обаче ген. Събев не очаква.