"След някои и друга година може да се яви някой и друг нобелист от нашите учени".

С подобно пожелание премиерът Бойко Борисов даде началото на строежа на специализирана сграда на циклотрона от тип  TR24, заедно с посланика на САЩ Ерик Рубин и директора на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН доц. д-р Димитър Тонев. Ускорителят беше доставен още на 12 януари 2016 г., но се оказа, че не може да влезе в употреба веднага, а трябва да бъдат изпълнени определени условия като място, в което той да се намира.

Циклотронът беше закупен благодарение на финансиране в размер на 3 млн. долара от Департамента по енергетика на САЩ, както и на АЕЦ „Козлодуй“, която отпусна 2 млн. долара. Още 1 млн. долара дойдоха от бюджета на Министерството на образованието. Отделно кабинетът вчера одобри отпускането на 3 млн. лв. за построяване на специализирана сграда, в която да заработи ускорителят.

Този циклотрон е ускорителят с най-добри параметри на Балканите към момента. Той ще ускорява отрицателно заредени водородни йони, ще има възможност едновременно да извежда два снопа, енергията на протоните ще може да се пренастройва от 15 до 24 МеВ. Токът, за който е проектиран ускорителят, е 400 микроампера, като е възможно да се повиши до 1 милиампер.

Тези параметри ще дадат възможност да се произведат необходимите количества Флуор18, за да се задоволят нуждите на всички ПЕТ-скенери в България. Амбицията на ръководството на института е България да се превърне в регионален център и да се осигуряват доставки и в съседните на нас Сърбия, Република Македония и за северната част на Гърция.

Голямо предимство на ускорителя е, че позволява производството и на други изотопи, освен Флуор18 – както PET, така и SPECT-изотопи, уточниха от иниститута.

Изграденият ускорителен комплекс ще осигури отлична възможност за обучение на студенти от природо-математическите факултети, техническите и медицинските университети, както и на кадри от АЕЦ „Козлодуй“. Експлоатацията на новият циклотрон води също до спестяване на публични средства. Бъдещето на циклотронния център е свързано и с провеждането на научни изследвания в областите радиофармация, радиохимия, физика, химия, биология, нови материали, археометрия и други, съобщиха от ИЯИЯЕ.

 "Този циклотрон ще се използва и като съоръжение за научни изследвания на високо ниво, благодарение на което България и нейните млади учени ще имат възможност да правят уникални нови научни изследвания в това уникално съоръжение", каза на церемонията американският посланик Рубин.

"Десетилетия наред изотопите за лечението на онкоболните идваха от Унгария, от Чехия със самолети, разпадаха се докато стигнат дотук - стотици милиони левове напуснали България и много страдания за болните. Циклотронът в ИЯИЯЕ-БАН е с най-добри параметри на Балканите и има потенциала да се превърне в регионален център за доставка на изотопи. Комплексът ще осигури отлична възможност за обучения на младите учени в България. Благодаря на всички, които направиха възможна реализацията на този проект и им пожелавам успех", аргументира се Борисов за множеството предимства на циклотрона.