В Москва на 102 години е починал театралният и кино актьор, народният артист на СССР Владимир Зелдин, съобщават руските медии. Смъртта му е настъпила на 31 октомври в медицинския институт „Склифосовски“.

Зелдин – роден година и половина преди Октомврийската революция и двайсет години по-стар от Московското метро, бе най-възрастният работещ актьор в света и първият, продължил да играе на театралната сцена след стотната си година.

80-годишната му кариера започва в средата на 30-те в Театъра на Московския областен съвет на профсъюзите (днес Държавен академичен театър „Моссовет“). А от 1945-а, повече от 70 години Зелдин служи в Централния академичен театър на Армията. Владимир Зелдин става популярен в Съветския съюз с ролята на Мусаиб Гатуев във филма на Иван Пирьов „Свинарка и пастир“ (1941). Други популярни филми с негово участие са „Укротяване на опърничавата (1961), „31 юни“ (1978), „Тайната на „Черните дроздове“ (1983).

Но Зелдин винаги е смятал театъра за своето главно признание. През 1951 г. е награден със Сталинска премия за ролята на Сенявин в спектакъла „Адмиралски флаг“. През 1975-а му е присъдено званието Народен артист на СССР. От 2004 г. почти до смъртта си Зелдин играеше Сервантес и Дон Кихот в спектакъла „Човекът от Ла Манча“, поставен специално за него.

Французите обаче могат да се похвалят с най-възрастната актриса в историята – Жан-Луиз Калмен е на 114 г.,  когато участва във филма „Винсент и аз“ (1990), рекорд в киното. Тя умира на 122 години през 1997-а. Според книгата с рекордите на Гинес Калмен е и най-дълго живелият човек, чиито дати на раждане и смърт могат да бъдат доказани извън всякакво съмнение с официални документи.

Най-възрастният работещ холивудски актьор днес е 100-годишният Норман Лойд, започнал кариерата си през 1942 г. в „Саботьор“ на Хичкок, играл и под режисурата на Орсън Уелс. Последният му филм (засега) бе показваната и у нас комедия „Тотал щета“ (2015).

ПЛОЩАД СЛАВЕЙКОВ