Премиерът Бойко Борисов се оплака, че има натиск и от вътре, и от вън за вдигане на данъците у нас, но гарантира, че правителството полага усилия да удържи на натиска "да имаме най-ниските данъци в ЕС". И дори се зарече, че ако "в дългосрочно бъдеще" управлява това правителство, плоският данък няма да се променя.

"И то от двете страни, вътре в България искат прогресивен данък и отвън искат увеличение на данъчната ставка. Но се надяваме в дългосрочно бъдеще, ако това правителство е на власт, 10-процентният плосък данък да остане”, подчерта премиерът, който е на обиколка в Шуменско днес и честити празника на металурзите.

От думите му не стана ясно откъде точно идва натискът. В последните години сред парламентарните партии най-вече БСП говорят за въвеждане на прогресивно подоходно облагане. ДПС засега са против, а и плоският данък върху доходите и данък печалба беше въведен по време на кабинета "Станишев".

В Шумен днес Борисов посочи и ролята на Министерството на икономиката в подпомагане на производителите при повишаване на конкурентоспособността. Той отчете още, че поетите от правителството ангажименти по отношение на инфраструктурата са изпълнени.

„В тези региони отпуснахме десетки милиони целево за водоснабдяване, за спортни площадки, за пазари, за улици, обредни домове. Няма село, в което да не са отпуснати средства, и това ще продължи и за напред. Вчера стартирахме Програмата за селските райони, за малките предприятия за инициативните комитети, средно по 4 милиона, като и от Североизточна България имаше доста хора ”, продължи по любимите си теми за строителството премиерът.  

Следващата любима тема бе програмата за саниране на жилищата. Премиерът поздрави Шумен, "че се е отърсил от страха и към момента има над 20 блока за саниране, като четири вече се правят". След което се впусна в изчисления колко точно се били повишили цените на имотите на гражданите, които са се възползвали от програмата. Ето как според премиера изглежда ситуацията:

„Казвам на тези шуменци, които се подведоха по лъжите, на тези, които си играеха със страховете им – в Благоевград има вече 66 готови блока и 90 се правят. Това е нов град. 66 000 души живеят в санираните блокове, които пуснахме. Това автоматично дава 30-40 процента разлика в сметките им и с толкова им увеличава цената на апартаментите”, каза Борисов.

Премиерът подчерта, че тази социална програма е напълно безвъзмездна за хората и ще продължи, защото е за всички граждани. Той коментира и Бюджет 2017, който днес влезе за обсъждане в Народното събрание. По думите му сметката за догодина е правена така, че "да подпомогнем всички слоеве на населението, като се започне от пенсионерите, образованието, отбрана и сигурност, здравеопазване" и навсякъде. Заговори и за по-голям ръст на икономиката, въпреки че според законопроекта на Министерството на финансите е заложен една идея по-бавен растеж.

Попитан дали се предвижда ръст на пенсиите, Борисов обяви, че се работи по въпроса, но не пропусна да хвърли отговорности на предшествениците си във властта:

„Извън бюджета, над 260 млн. лв. сме дали повече досега за българските пенсионери. Ако не бяха подлъгвани толкова години назад с грандомански проекти, които нямаше как да станат... Дори и да беше станало „Белене“ и сега да се строи, трябваше 20 млрд. лв. да се заделят. С кои пари ще им вдигнат пенсиите?“

Министър-председателят продължи със сметките, които повтаря от известно време, че на него му се е наложило да плати 6,2 млрд. лв. за "американски централи, за руски централи, за КТБ“.

„Ако тези пари сега стояха в бюджета - щях да ви отговоря веднага – 1 милиард за пенсионерите, още 1 милиард за саниране, още 1 милиард за наука и образование. Тези пари ги дадохме, а аз не съм подписал нито един от тези договори. Нито един договор не съм подписвал, с който да задължа някого. Ами ако беше станало това на Драгомир Стойнев – още един реактор сега да строим в Козлодуй, с кои пари щяхме да го правим?“, попита Борисов.

Премиерът дори заяви, че се надява "в неделя хората да не се подведат". Освен това си пожела изборният ден на 6 ноември да протече нормално и е разпоредил на МВР да даде "публична пресконференция" за свършеното по организацията на вота досега. Последва анализ на номинациите за президенти от премиера и лидер на ГЕРБ. Той повтори тезата си, че Румен Радев щял да е следващият Орешарски (въпреки че първият е кандидат за президент, а вторият, който също е кандидат сега, беше министър-председател - б.а.)

Борисов добави, че версията за разбирателство между ГЕРБ и БСП за широка коалиция в бъдеще е "опорна точка". Затова Борисов декларира отново, че няма да управлява нито с БСП, нито с ДПС и ще си седи в опозиция, ако се стигне дотам, въпреки че това щяло да е "фатално или много тежко за държавата".