На изборите за президент в България води проруският кандидат, който е бивш шеф на Военно-въздушните сили, защитник е на свалянето на санкциите срещу Москва и се обявява за дружба с Русия. Президентът Росен Плевнелиев е направил „мечешка услуга“ на ГЕРБ с интервюто си пред Би Би Си преди вота, в което казва, че „Русия се опитва да раздели и отслаби Европа“.

Това е най-общо казано информацията, която можете да получите в руските медии по повод първия тур на президентските избори в България. Като изключим информационните материали на повечето медии, които неутрално съобщават резултатите от екзитполовете на социологическите агенции, другите отбелязват като положителен факт победата на Радев. Някои обаче предупреждават, че е рано Москва да се радва, припомняйки изказването му, че „подобряването на отношенията с Русия не означава отстъпление от евроатлантическите ценности“.

Срещат се следните заглавия: „На българските избори води социалистът Радев“ („Газета“), „Начело е един „приятел на Русия“ („Политическа Русия“), „На първия тур победи Румен Радев, обявил се за сближаване с Русия“ („Факти и коментари), „На българските избори води социалистът Румен Радев“ („Комсомолская правда“), „Избори за президент на България: води „проруският кандидат“. Но има и втори тур“ („Новий ден“), „На президентските избори в България води представителят на опозицията“ („Ведомости“), „Социалистът Радев поведе на президентските избори в България“ („Интерфакс“) и др.

Повечето материали определят Радев като близък на Русия.

В статия директно озаглавена „В България води проруският кандидат“ в. „Комерсант“ съобщава, че „бившият главнокомандващ на ВВС на България Румен Радев, обявил се за сваляне на санкциите срещу Русия, води на първия тур на президентските избори с 25,45%“.

В текста се отбелязва още:

„53-годишния генерал от ВВС на България, кандидат на социалистите, Румен Радев се смята за проруски политик. Той вече се е изказвал за подобряване на връзките на страната с Русия и за сваляне на санкциите на Евросъюза срещу нея.“

След това се припомня, че съперничката му, която също отива на втори тур, Цецка Цачева обещава „да продължи днешната проевропейска политика на страната, чийто символ е премиерът Бойко Борисов“. Казва се, че макар и проруски настроен, Радев не отстъпва от евроатлантическите ценности, твърди се и, че е привърженик на политиките срещу елитите и бежанците, като се припомня негово изказване от неделя, че „няма да позволи България да стане европейско гето за мигранти“.

Следва цитат от Бойко Борисов, че ГЕРБ ще се мобилизира за втория тур и се припомнят обещанията му да подаде оставка при загуба на първия тур, а след това и на балотажа. Припомня се още, че българският президент няма сериозни правомощия, но въпреки това може да налага вето на законопроекти, да оказва влияние върху общественото мнение и провежданата политика.

Кандидатурата на Радев предизвика по-рано „дълбока загриженост“ във Вашингтон и Брюксел във връзка с евентуалната възможност Русия да влияе върху енергийната и отбранителната политика в източната част от ЕС, напомня „Актуални коментари“.

Информационната агенция „Южний Федералний“ излиза със заглавие: „Избори за президент на България: води Румен Радев, обявяващ се за дружба с Русия“. В текста се твърди, че няма изненада за двамата кандидати на балотажа, но Цачева е втора, което показва, че „засега България демонстрира друг избор, независимо какво пишеха журналистите“.

Цитират се и изказвания на Радев, че е за дружба с Русия и, че България трябва да води независима външна политика, която отговаря на националните интереси. Припомнят се обаче и думите му: „България е загубила много от това, че е наричала по един или друг начин Русия враг“. Радев, твърди агенцията, смята, че „сега не е време да се губят приятели, още повече, че Русия е огромен пазар“.

Под заглавие: „Изборите за президента на България: появи се сурова реакция срещу адептите на Путин“ сайтът „Апостроф“ съобщава, че „привържениците на политиката на президента на Руската федерация Владимир Путин“ сурово са реагирали на информацията, че ще има втори тур на президентските избори:

„Съгласно резултатите от езкитполовете, за които събощава Ройтерс, никой от участниците в президентската надпревара не е получили повече от 50% от гласовете, затова ще се състои втори тур на изборите. В него ще участва Цецка Цачева, представителка на дясноцентристката партия ГЕРБ, която получи 23,5-22,5% от гласовете според предварителните данни. Нейн конкурент ще бъде бившият шеф на румънските (?!) ВВС, представителят на социалистическата партия Румен Радев“.

Цитират се и коментари от сайта на RT.com (над 200 на брой), като са избрани „няколко от най-популярните“, които са определено обидни за страната ни. В тях България е наричана „проститутка“, която обслужва силния на деня – припомня се коалицията с Хитлер и обещаната вярност на Съветския съюз, след чието разпадане страната е побързала да влезе в Евросъюза. „Скоро Евросъюзът ще рухне и българите пак ще лижат Русия през 2022-2023 г.“, твърди един от коментиращите. Други изказват съмнения доколко Радев е руски кандидат, като пишат, че „каквото и да ни лъжат, българите ще живеят по указанията на американците“.

Друг пък заявява:  „Много се надявам, че новият президент няма да е марионетка в ръцете на англосаксонците и ще установи братски отношения с Русия. Народна Република България“.

„Още не се знае как ще се отразят тези избори на руско-българските отношения - предупреждава „Политексперт“. - Сегашният държавен глава Росен Плевнелиев обаче се изказа по-рано крайно негативно за Русия – той обвини Москва, че прави опити „да раздели Евросъюза“.

В деня преди изборите ТАСС също говори за Плевнелиев. Твърди, че е направил „мечешка услуга“ на кандидатката на ГЕРБ с интервюто си пред Би Би Си, в което прредупреждава, че в Европа може да възникне война заради Русия, която нарушава всички правила и премества граници със сила.

„Практически веднага след публикацията на интервюто много сънародници на българския президент изразиха недоволството си от неговото изказване, а социолозите предположиха, че думите му могат да доведат до загуба на гласове за Цачева, тъй като Плевнелиев бе издигнат на за най-високия държавен пост също от партия ГЕРБ“, твърди ТАСС.