Европа се нуждае от яснота каква политика възнамерява да следва новоизбраният американски президент Доналд Тръмп по отношение на международната търговия, НАТО и климатичните промени.

Това заяви на бизнес среща в Берлин днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер,цитиран от Ройтерс.

"Бихме желали да знаем как ще се развият нещата с глобалната търговска политика", каза Юнкер.

"Бихме желали да знаем какви намерения има той що се отнася до алианса (НАТО). Ние трябва да знаем какви климатични политики той възнамерява да провежда. Това трябва да се изясни презд следващите няколко месеца", добави той.

"Търговската сделка със САЩ? Не я виждам като нещо, което ще стане в следващите две години", каза още Юнкер.

"Америка преди всичко" беше девиз на предизборната кампания на Тръмп. В нея той зае протекционистки позиции срещу споразуменията за свободна търговия, които по думите му ощетяват американските бизнес и заетост.

Тръмп се изказа за намаляване на ангажиментите на САЩ за международната сигурност, включително за тази на Европа, което даде основания да бъде определен като изолационист.

САЩ в момента плащат 70 на сто от сметките на НАТО.

ЕС  и САЩ преговарят за Трансатлантически търговски и инвестиционен пакт (ТТИП) от 2013 година. Той е замислен като най-голямото споразумение за свободна търговия и инвестиции от ново поколение, което историята познава. 

Предвид риска за поврат в американската външна политика ЕС обяви по-рано тази година намерения да развива своя обща отбранителна политика като "европейски стълб" на НАТО.

Условия за това създаде решението на британците да напуснат ЕС. Досега тяхната страна налагаше вето върху развитието на европейска отбрана.