Германският еврокомисар Гюнтер Йотингер, който е номиниран да заеме заместник-председателския пост на Кристалина Георгиева, е натопен в нов скандал, съобщава "Политико".

На 18 май Йотингер, който отговаря за цифровата икономика и общество, е летял от Брюксел до Будапеща с частния самолет на Клаус Манголд, бивш член на борда на "Даймлер", известен с проруските си позиции и с прякора Господин Русия.

Манголд се обявява за по-тесни икономически отношения с Русия и за прекратяване на санкциите, които ЕС и наложи заради анексията на Крим и подкрепата за сепаратисктия бунт в Донбас.

В отговор на писмен въпрос от зелените евродепутати Ребека Хармс (Германия) и Бенедек Явор (Унгария) Йотингер (63 г.), бивш министър-председател на германската провинция Баден-Вюртемберг, обяснява, че взел частния самолет, защото "нямало други полети" .

Явор настоява Комисията да каже дали е платила за пътуването. Ако не е, значи Йотингер е в конфликт на интереси и е нарушил кодекса за поведение на комисарите, смята евродепутатът.

Комисията се въздържа от коментар по случая и съобщи, че работи по по-обстоен отговор, свързан и с предишни обвинения срещу Йотингер.

Неотдавна той трябваше да е извини за бележки по адрес на китайска делегация и на еднополовите бракове в реч пред бизнесмени в Хамбург, срещу които протестираха китайското външно министерство, политици от ляво-либералния спектър и правозащитници.

Зелените и либералите обещават да устроят трудно изслушване на Йотингер, когато той се яви за одобрение пред Комисията по бюджети на Европейския парламент.

Георгиева напуска поста с в края на декември.

В предишната Европейска комисия начело с Жозе Мануел Барозу Йотингер беше еврокомисар по енергетиката. 

За частния полет на комисаря първи е съобщил унгарският уебсайт 444.hu, пише "Политико".