Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов припомни, че се излъчват разнопосочни сигнали към обществото, когато прокуратурата атакува СГС за забавени дела, а ВСС не наказва предложени от него съдии за забавяне.

Той коментира в бТВ поредицата от писма, които си размениха през миналата седмица с държавното обвинение, което - по сигнал на Сотир Цацаров - сигнализира съдийската колегия на ВСС, че делата се бавят.

Топалов отново нарече данните "крайно некоректни" и даде пример, че едното от посочени 4 дела със забавено изписани мотиви е заради дисциплинарно уволнена съдийка (Мими Петрова, б.р.), а сред другите има такива с изключителна фактическа и правна сложност, например - с по 700 тома материали.

- Никъде не се казва в тази справка защо дадено дело се бави 7 години. Че по едно от делата, които се бавят 8 години (и за които го обвиняват), почти всички заседания са отлагани по искане на прокуратурата, обяви той.

- Вие се шегувате - възкликна Цветанка Ризова.

- За съжаление, аз винаги боравя с факти - каза съдията.

Топалов напомни, че много странно те са се превърнали в най-проверявания съд в страната от година и половина (т.е. - откакто той стана титуляр на поста, б.р.) - от ВСС, от Инспектората на ВСС, от Апелативния съд... 

 „Всъщност – какъв е резултатът. Новото ръководство в мое лице го избраха нали именно за това - нещата да тръгнат в правилна посока.  Когато получихме в крайна сметка оценки – въпреки всички проверки, че съдът работи по коренно различен начин, добрите практики, които се провеждат и т.н., ние продължаваме да бъдем обект на постоянни проверки - зачуди се Топалов.

Интресено е, че такива проверки не се правеха към предходното ръководство, когато имаше съмнения за - направо да го кажем - зверска корупция."

Той нарече тези сигнали, които се излъчват към обществото, шизофренни. И предположи, че е нечия цел да се омаскарят всички еднакво.

Председателят на СГС каза, че всички проверяващи са отчели, че делата се решават масово в срок от една година, а новото ръководоство ежемесечно изпраща писма до съдии, за които се установява, че имат забавени дела.

Но също така има затваряне на очи от страна на ВСС пред фрапантни забавени дела, за които пък той самият е подал сигнал.

„Да, наистина има забавяне, но не му обръщайте внимание – ще направим още една проверка дали няма друго забавяне. И ако трябва още една ще направим, докато не намерим нещо на ръководството." Ето това казваме на обществото - аз съм с това усещане, обяви Топалов и не отрече, че приема случващото се като лична атака.

 Спокойно мога да кажа, че това е едно активно мероприятие."

Той обяви, че съдът е много зависим от това, което се внася в него като обвинителен акт, но пък...

"... Не видях никъде дали е направена проверка на самата работа на прокуратурата – дали се приключват в разумни срокове делата в досъдебна фаза. Не ми е работа, но аз така и не установих дали е направена такава проверка. 

Не знам какви данни се дават на европейските прокурори – ако са тези данни, които се изнасят в публичното пространство, които няма нищо общо с действителността...“, не довърши той.

Не искам да говоря за други институции, но в интерес на истината, струва ми се, че не се говори достатъчно за досъдебната фаза на производството и за това какво се внася, т.е. - качеството на обвинителните актове. В крайна сметка много лесно е, тъй като последният акт е на съда - да се обвинява той. Трябва да ви кажа, че последната брънка и с най-малко значение е съдът – каквото ти вкарат в залата, по това ще се произнесеш.“

Малко сме в шизофренната ситуация - ние се проверяваме, след което не си вярваме на собствената проверка. След което решаваме да направим още една проверка и пак не й вярваме. 

Той нарече и "малко странно" това, че Сотир Цацаров е сигнализирал срещу него съдийската колегия на ВСС - където шеф на дисциплинарната комисия е Галя Георгиева, която пък, меко казано е известна с това, че не долюбва Топалов, Лозан Панов, Калин Калпакчиев и изобщо кръга около тях.

Според променения закон трябва Инспекторатът да се занимава с подобни въпроси.

Топалов отговори на въпрос - е ли от кръга "агнешки главички" с припомняне на максимата, че хората често биват държани чрез техните "малки или големи мръсни тайни". В случаите, когато няма такива, се провеждат активни мероприятия.

"Когато и това не се случи, започват да се превъртат и претоплят някакви стари истории.

Мисля, че вече го изяснихме за тази година и половина, че не съм част от никакви кръгове, квадрати, пирамиди и никакви геометрични фигури. Още по-малко агнешки главички, свински опашчици, зурли и т.н. Самата лексика и начинът на предоставяне на една и съща безсмислена история показва фактологическата импотентност на съставителите на тези истории и липсата най-малкото на елементарно въображение. Тъй като едно и също се превърта през публичното пространство.

За съжаление в последните години се превърнахме в един публичен зоопарк."