Политическата криза, в която бе вкарана България, започна да се отразява и на бизнеса. Както се досещате - негативно.

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова е уведомила кметовете на общини временно да преустановят сключването на нови договори по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Това съобщиха току-що от министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Ето официалната причина за спирането на програмата, която покриваше 100% от разходите за основния ремонт на сградите:

"Във връзка с процедурите по приемането на държавния бюджет за 2017 г., обстоятелството, че правителството е в оставка и не може да гарантира приемственост на политиката, както и поради достигането на разполагаемия към момента финансов ресурс от 1 млрд. лв. по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни."

До осигуряването на допълнителен финансов ресурс регионалният министър предлага на местните власти да спрат подписването на нови договори с външни изпълнители по програмата, както и обявяването на нови обществени поръчки, считано от 22 ноември 2016 г.

Финансирането за сключените досега договори е обезпечено и те ще продължат да бъдат изпълнявани, посочват от министерството.

Санирането е един от приоритетите на правителството (в оставка) "Борисов 2" в бюджет 2017 г., който беше приет на първо четене от парламента миналата седмица. За догодина се предвиждаше още 1 милиард лева за обновяване на остарелия сграден фонд. Но до окончателното гласуване на бюджета има още две стъпки - второ четене в бюджетна комисия и в пленарна зала.

По време на изказването си от трибуната в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов предупреди, че ако бюджет 2017 г. не бъде приет, ще се ограничи националната програма за саниране на жилищните сгради.

А няколко дни по-рано Горанов алармира, че "популистки предложения между първо и второ четене могат да сринат бюджет 2017, предложен от кабинета на ГЕРБ".

Едното от тях е на Патриотичния фронт, които искат минималната пенсия за стаж и възраст да се повиши от сегашните 161 на 300 лв. Това ще струва на бюджета 1,5 млрд. лв. Другото предложение е на БСП - за премахване на плоския данък, връщане на прогресивното подоходно облагане и въвеждане на необлагаем минимум. То ще струва 1,23 млрд. лв., показват сметките на финансовото министерство. Идеята на левицата обаче бе отхвърлена от бюджетната комисия в парламента.