Първата крачка към отмяна на практиката да се сливат почивни дни покрай националния и официалните празници и тези "ваканции" да се отработват в събота бе направена днес от парламента. С 80 гласа "за", 5 "против" и 5 "въздържал се" депутатите приеха поправка в Кодекса на труда на първо четене.

Идеята е да се въведе практика, ако някой от официалните празници се пада в събота или неделя, понеделникът и евентуално вторникът след това да са неприсъствени и да не се отработват. 

Работодателските организации обаче са против да остане правото на Министерския съвет да определя и размества почивни дни. От дебатите в залата вчера дори се появи тезата, че въпросното право, което функционира от години, противоречи на конституцията. Това обясни депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Той припомни, че в чл. 84, т. 15 от основния закон пише, че Народното събрание е органът, който определя официалните празници в страната, а не правителството.

 
Председателят на комисията по социална политика в парламента д-р Хасан Адемов (ДПС) обясни какви са мотивите за отпадане на отработването в събота и сливането на почивки. Сред тях е това, че работодателите са натоварени с допълнителни плащания, ако са в сферата на постоянни дейности, които не зависят от празниците - здравеопазване, сигурност, транспорт, търговия и др., тъй като при официални празници надницата за работниците е по-висока. Освен това с отработването в събота се нарушава междуседмичната почивка на работещите, тоест те не се възстановяват пълноценно в края на седмицата. Сливането на почивни дни пречи на бизнеса, защото нарушава графици на плащания, комуникация с партньори, чийто празничен график не съвпада с нашия и т.н.
 
Адемов обясни, че с поправката за неработни понеделници или вторници няма да бъдат ощетени нито работниците, нито работодателите, тъй като броят на работните дни в следващите години ще е един и същи - 248 дни. Той припомни, че официалните празници в страната са общо 15. 
 
От дебатите стана ясно, че на второ четене депутатите ще преговарят да отменят правата на Министерския съвет да се разпорежда с почивните дни по празници. За това говориха и от Патриотичния фронт, и от ДПС, и от ГЕРБ. Депутатката Венка Стоянова от ГЕРБ бе уклончива, като заяви, че "ще се търси консенсус" за поправките. 
 
Против се изказа лидерът на ДСБ Радан Кънев, според когото "кръпките" в трудовото законодателство са лоша практика, то е остаряло и правено за друг тип икономика и обществени отношения. По думите му "маневрите" да се приема законопроект на първо четене, за да се отмени и пренапише на второ четене не са в услуга никому, най-малко на обществото, което така и не разбира какво и защо се приема в крайна сметка. По думите му законопроектът е трябвало да бъде отхвърлен, а след това - преработен.
 
Депутатите приеха и други текстове на първо четене, предложени от социалното министерство, свързани с възможността част от трудовата документация във фирмите да се съхранява и предоставя на електронен носител, както и с две европейски директиви, чиито разпоредби трябва да бъдат въведени.