С емоции, потвърждение за подадената оставка от ръководството на Софийския районен съд и 4 обещания от страна на ВСС - така завърши протест-митингът днес пред сградата на Съвета.

След двучасова среща на представители на магистратите с членовете на ВСС, се стигна до обещание: администрацията на съда да бъде в специална графа в т. нар. "класификатор на длъжностите" (т.е. - да получават повече пари, б.р.), да се върви към законови промени за подсъдността в СРС, да се изгради единна деловодна система и да се продължи с преместванията на магистрати.

Въпреки това след срещата председателят на СРС Методи Лалов потвърди, че подава оставка със заместниците си, като само уточни, че това ще стане от 1 февруари, за да не затруднят финансовия край на годината в съда.

"Мога да кажа, че председателят на СРС е един Голям - каза Лалов по адрес на собствения си пост. - Какво означва Тримата големи?! (така в системта наричат председателите на ВКС, ВАС и главния прокурор, б.р.). Значи те - на пиедестала, ние долу в блатото", добави той.

На излизане от срещата ръководителите на съда бяха посрещнати с бурни аплодисменти от чакащите ги навън служители и съмишленици.

По-рано организиранто недоволство на съдии и администраця прегради трамваите по ул. "Екз. Йосиф", където се намира сградата на Висшия съдебен съвет.

Служителите на най-големия съд обявиха митинг-протест заради проблемите им със свръхнатовареност, ниско заплащане, недостатъчно според тях помощници и др., като изтъкнаха и това, че постоянно биват проверявани по воля на Съвета.

Граждани, които се означиха, че са от различни сдружения, се присъединиха към протеста.

Съдии от градския съд, сред които проверяваната по лично искане на Цацаров Мирослава Тодорова, Емил Дечев, Иван Коев и др., дойдоха да подкрепят колегите си от Софийския районен съд (СРС) на митинга пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Над 200 съдии, служители и граждани се събраха на тясната уличка. Към тях се присъединиха и познати "протестъри" като Манол Гишев. Мощни освирквания, викове "Оставка!" и "Долу Цацаров" посрещнаха 5-има преговарящи от Съвета, които слязоха при протеста. Освен 4-мата известни "опозиционери" - Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова и Камен Иванов, сред тях бе и представляващият Димитър Узунов.

Събраните скандираха "Сотир Методиев Пеевски" по трите имена на ... ясно кой.

Мирослава Тодорова

Както Клуб Z вече писа, сутринта Методи Лалов - шеф на СРС, каза, че е поучил съобщение от Узунов да "не изкарва хората".

"Надеждата за вас е безнадеждна!", каза емоционално днес Лалов.

Той и други представители на протеста в крайна сметка бяха поканени на разговор с представителите на Съвета.

Шефът на съда Методи Лалов, който подаде оставка.
Камен Иванов от ВСС (на заден план).
Представляващият ВСС Димитър Узунов в диаметрално противоположно настроение от това на Методи Лалов.

"Вие, която сте решавала по 58 дела годишно, не можете да си представите какво му е на съдия, който решава по 60 на месец - каза Петко Петков - бивш зам.-миинистър на Христо Иванов към Галя Георгиева (която също като Сотир Цацаров идва от пловдивския съд, б.р.). - И г-н Цацаров, който е решавал по 160 дела годишно и си е просрочвал половината, не може да разбере какво му е на един такъв съдия."

Председателят Методи Лалов каза на членовете на Съвета, че много редовно ги гледат по интернет и се вижа колко енергия хабят за истинските проблеми и колко - да се дърлят помежду си.

Пред съвета бе и известният правозащитник адвокат Николай Хаджигенов. Той разясни на нервни пътнички, които слизаха от спрените трамваи, че има право на граждански протест.