Частен съдебен изпълнител продава част от бившия железопътен завод зад Централна гара в София, собственост на "Технологичен център - Институт по микроелектроника" (ТЦ-ИМЕ). Това е едно от ключовите дружества на банкера Цветан Василев, забягнал в Сърбия след затварянето на КТБ.

В две отделни процедури ще се предложат два съседни незастроени парцела с обща площ 59,15 дка в местността "Задгарова артерия". По-големият е с площ 31,31 дка и има лице на основния път в района - булевард "История славянобългарска", който до 2012 г. се казваше просто ул. "202" (бел. ред. - съдебният изпълнител Иван Чолаков е описал некоректно улицата със старото й име).

Началната цена е 12,839 млн. лв. без ДДС. Оферти ще се подават до 27 декември.

Вторият терен е с площ 27,84 дка. Той граничи с първия, но няма лице на бул. "История славянобългарска". Между парцела и пътната артерия има стари сгради.

Продажбата ще тръгне 11,386 млн. лв., като крайният срок за предложенията отново е 27 декември.

Терените се намират в непосредствена близост до обекта на веригата за битова техника "Технополис". В съседство е и хипермаркет "Баухаус", наблизо има и обект на "Техномаркет". Зоната на всички тези магазини е известна като "Ритейл парк Средец".

И двата търга ще се проведат при условията на тайно наддаване.

"Технологичен център - Институт по микроелектроника" все още е действаща фирма. Нещо повече - към 31 декември 2015 г. ТЦ-ИМЕ разполага с активи за 751 млн. лв. активи, но и с пасиви (задължения) за 656 млн. лв.

В съвета на директорите до ден-днешен са три от най-доверените лица на Цветан Василев от времената, в които той правеше бизнес с парите на вложителите в КТБ - Мартин Апостолов, Теодора Танева и Людмила Петрова. Възможно е обаче част от тях да са напуснали Василев и да се преминали в лагера на бившия му партньор, а сега най-голям враг - Делян Пеевски.

Двата търга се провеждат по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, който урежда събирането на публични вземания. През август т. г. публичен изпълнител към НАП-София запорира акциите на ТЦ-ИМЕ в "Кен трейд", друга известна фирма от империята на Цветан Василев. Не е изключено продажбата сега да е инициирана и от синдиците на КТБ и да е свързана с парите, които те се опитват да съберат от масата на несъстоятелността на фалиралата банка.

Върху двата съседни терена, които се продават, има няколко възбрани, в това число от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество, както и от ОББ. Със сигурност банката не е задействала процедурата.

Иван Чолаков е един от първите частни съдебни изпълнители в България, бивш председател на Комисията по професионална етика към Камарата на частните съдебни изпълнители.