Прякото, безропотното съобразяване с Брюксел и Берлин не е външна политика, то е липса на гръбнак. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев по време на лекция за новата българска република

"София е моят Брюксел, София е моят Берлин", заяви Кънев, припомняйки думите на император Константин "Сердика е моят Рим".

И продължи:

"Тупането по рамото, снимането с чужди лидери, с 3-4 папи, "конграчулейшънс Борисов" не е външна политика, то е шоупрограма. Прякото, безропотно съобразяване в европейсктие дела с Брюксел и Берлин  не е външна политика, липса на гръбнак е. БСП и лъжепатриотите, менте-социалистите и менте-патриотите ще превият много по-силно гръбнак, но в друга посока. Промяната трябва да има друго измерение".

Според Кънев в България е в центъра на кризата и в окото на бурята в ЕС, която е свързана с мигрантската криза, неотшумялата финансова криза в Южна Европа, несигурният съюзник в Турция, пълният смут в западните Балкани, нестабилността в Черноморския басейн.

Според Кънев всички в България желаят промяна, но сега тя дошла и са се появили страхове.

"Ако има нещо сигурно общо между всички нас, то е желанието за промяна. Желание за промяна, което има във всеки бъларски гражданин. Отхвърляне на бедността, мизерията, подмяната. Вместо пазарна икономика получиихме власт на мутрите", каза Кънев.

Според него промяната е дошла, но десните не са готови за нея и дори уплашени. Кънев посочи, че в Брюксел и Берлин са възмутени, че ГЕРБ пада надолу. Реформаторският блок е разединен

"В продължение на пълни 10 години в България се налага една система на партийни назначения, която ни върна в годините на комунизма. И подобно на годините на комунизма изцяло демотивира българските граждани - да се образоват, да полагат усилия. Не личните, а партийните заслуги чертаят пътя на кариерата. Реформа в правосъдената система е укрепване на мафията под крилото на комунистическата прокуратура. Българската природа се руши под напора на алчността и откровени мафиотски схеми. В Брюксел и Берлин не се възмущаваха. Напротив - от там валяха едни празнодумни доклади. А в България се разкапваха националните институции. Както се разкапваха така обаче дебелееха - с нови дирекции, нови отдели", каза Кънев.

Според него ГЕРБ няма да печели избори, защото партията е доказала, че не епо-различна от червените.

"Дали промяната няма да е за зло? Промяната, която носят в България комунистите никога досега не е била за добро. Със страховете си трябва да се борим. И аз изпитвам тези страхове", каза Кънев.

Според него данъчната система не може да остане същата, като данъците трябва да останат ниски, но да има умна политика на централизация.

"Да остават данъците видими за хората, които ги плащат. Това е промяната, която е нужна на България", каза Кънев.

Той допълни, че трябва да има 50% съкращения в администрацията, а 24% от нея да е на подчинение на местната власт. Кънев изтъкна, че няма как да не се прави активна политика по доходите и позцията "пари няма" е цинична.

"Трябва да имаме смелостта да кажем, че високите пенсии са резултат от високи доходи. На броя лица, които се осигуряват. Трябва да бъдем готови да проведем смела политика за освобождаване на икономиката от корупционната хватка. Модели на семейно пенсионно и здравно осигуряване", каза още Кънев.

Според него ролята на автентичната десница като коректив, помощини. "да ашладисваме ГЕРБ" вече е приключила и тя тряба да се бори за победата. Кънев обясни, че когато управлява ГЕРБ това води около 200 000 десни гласа към БСП. И първата цел на десницата да покаже на тези десни хора, че алтернативата на ГЕРБ не е БСП, а е вдясно.

От името на инициативния комитет на партията "Да, България" Атанас Славов заяви, че ДСБ и неговата формация имат общ път заедно да променят България.