Валидна ли е все още оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) за строеж на АЕЦ "Белене", след като решението е издадено през далечната 2003 г., влязло в сила през 2007 г. и този документ е валиден за период от 5 години, ако строежът не е започнал? 

Такъв въпрос са поставили депутатите от Гражданския съвет Мартин Димитров и Петър Славов на двама министри - на околната среда и водите Ивелина Василева и на вицепремиера Томислав Дончев малко преди оставката на кабинета "Борисов". Причината - заявките на представители на властта, че спреният проект за втора атомна централа може да "възкръсне". 

 
Според отговорите на двамата министри до депутатите се оказва, че ОВОС-ът за строеж на втора атомна централа продължава да е валиден, въпреки че самият проект беше спрян още през 2012 г. с решение на Министерския съвет (при първия кабинет "Борисов" - б.р.) и на парламента. Според институциите всъщност в законовия срок от 5 години инвестиционното предложение за строеж на "Белене" е започнал. Защото... на площадката за централа са построени някакви сгради. В случая административно-битов комплекс и информационен център. Това е станало, въпреки че се знае, че практически договор за строеж на АЕЦ до момента ... няма, няма одобрен технически проект, няма и финансиране. 

Историята

Димитров и Славов задават въпроса първо до Министерството на екологията - институцията, която отговаря за изготвяне на решение за ОВОС при строителство. Причината - от РИОСВ-Плевен се получава становище, че "строителството на централата е започнало в законния 5-годишен срок, тъй като са били изградени информационен център и административни сгради". Заради това "не следва да се счита, че докладът за ОВОС е загубил правна сила." 

"Този аргумент е абсурден - изграждането на тези сгради спада към подготвителните работи на площадката на бъдеща АЕЦ, преди да се започне изграждането ѝ. Те нямат никакво отношение към въздействието на околната среда, което бъдещата централа (обект с висок рисков потенциал) би имала и което се изследва в доклада за ОВОС. Абсурдно е РИОСВ-Плевен, а не министърът, да се произнася по въпрос, който засяга съседни области, на практика всички български граждани и дори гражданите на съседна страна.", пишат двамата депутати във въпроса си към Василева.

Те подчертават, че въпреки спирането на проекта "Белене" и всички дейности, свързани с него, от 2012 г. насам МОСВ чрез РИОСВ-Плевен продължава да разглежда инвестиционното предложение на етап проектиране и строителство и прави ежегодни проверки на обекта с протоколи и води кореспонденция с НЕК.

"Изключително странно е, че през месец септември тази година РИОСВ прави извънредна проверка на обекта и установява, че изпълнението на инвестиционното предложение е започнало в 5-годишния законов срок. Интересно е преди тази дата на какво основание са записвали в протоколите, че Белене е на етап "проектиране и строителство", казват още избраниците и искат от министърката отговор и за статуса на ОВОС-а, и за действията на РИОСВ- Плевен.

Следва отговор на Василева в писмения парламентарен контрол. От текста му става ясно, че тя потвърждава становището на РИОСВ-Плевен, че ОВОС-ът за строеж на атомна централа продължава да е валиден. Именно защото строителството на площадката "Белене" е започнало в периода 2007-2012 г. с строеж на помощни сгради. Цитира се и текст от Закона за опазване на околната среда. Става дума за чл. 82, ал. 3, според който инвестиционните предложения за строеж се разглеждат в цялост - заедно с помощните съоръжения. Дали решение по ОВОС е загубило правната си сила се установява с проверка на контролните органи - на място или по документи, гласи още законът. 

От отговора обаче не става ясно защо такава проверка се случва през септември 2016-а година, въпреки че ако решението е в сила от 2007 г., то дали има започнат строеж се очаква да се провери тогава, когато то би трябвало да изтече. В случая - 2012 г. 

Следва нов въпрос на Димитров и Славов, този път до вицепремиера Томислав Дончев. Депутатите го питат дали подкрепя твърдението, че с построяване на информационен център и административно-битов комплекс практически е даден ход на строежа на АЕЦ "Белене" и това оставя ОВОС-ът в сила.

Въпросът е подкрепен с припомняне от двамата избраници, че няма сключен договор за строеж на атомна центала, няма инвеститор, няма и финансиране, че в самия доклад по ОВОС пише, че трябва да се обърне внимание на текст от Закона за безопасно използване на ядрената енергия и да има отделни разрешения за избор на площадка за атомна централа, проектиране, строеж и въвеждане в експлоатация на ядрено съоръжение. Народните представители припомнят още, че Агенцията за ядрено регулиране не е издавала разрешение за строеж на атомната централа, защото няма одобрен технически проект. И трето - със спирането на проекта "Белене" би трябвало и т. нар. инвестиционно предложение за втора атомна централа на практика вече да го няма.

Отговорът на Томислав Дончев обаче не третира нито едно от изброените неща. От екипа на вицепремиера повтарят с други думи написаното от екоминистерството, позовават се само на Закона за опазване на околната среда и потвърждават - щом има строеж на административни сгради и информационен център, започнат в законовия 5-годишен срок от издаването на ОВОС - то екооценката за строеж на атомна централа си важи.