Берлинският атентатор Анис Амри (24 г.) изпратил съобщение и селфи от кабината на камиона минути преди да се вреже сред хората в Берлин. На 19 декември престъпникът похити полски ТИР, застреля шофьора Лукаш Урбан (37 г.) и връхлетя с 40-тонния камион на коледен базар в центъра на Западен Берлин. Тогава загинаха 12 души, 55 бяха ранени, 30 от тях тежко.

„Братко мой, всичко е наред, по волята Божия. Аз съм в автомобила, моли се за мен, братко мой, моли се за мен!”, написал Амри и след това изпратил своя снимка.

Съобщенията най-вероятно са били адресирани до 40-годишния тунизиец, който беше задържан вчера в Берлин. Сънародникът и съзаклятник на атентора живеел в берлинския квартал Темпелхоф. Служители на Федералната криминална служба са атакували жилището и офиса му.

Днес германската прокуратура решава дали да остави в ареста арестувания за предполагаема връзка с атентора.

Анис Амри успя да избяга, но беше убит от италиански полицай миналия четвъртък в Милано.

Междувременно излизат нови данни от разследването на терористичния акт.

Германските служби в Северен Рейн-Вестфалия за последно са обновили досието на Анис Амри на 14 декември – седмица преди атаката. То е 17 страници, твърди разследване на всекидневника „Зюддойче цайтунг” и обществени телевизии.

Германските служби са знаели, че тунезиецът е в контакт с човек на терористичната групировка „Ислямска държава” от началото на февруари и се е предлагал като самоубийствен атентатор. Анис Амри е бил тема за обсъждане на специалните вътрешни комисии седем пъти.

 
В същото време техническата експертиза показва, че похитеният камион е спрял, защото се е задействала автоматична спирачна система след първия сблъсък. Това е предотвратило по-голяма трагедия с повече жертви. Камионът е спрял между 70-ия и 80-ия метър.

През 2012 г. Европейският съюз е приел регламенти, според които новите камиони, надвишаващи 3,5 т, трябва да имат усъвършенствани системи за аварийно спиране. Тези системи първоначално предупреждават шофьора и след това предприемат действия.