Задържан е 40-годишен сънародник и съзаклятник на атентора от Берлин - тунизиецът Анис Амри (24 г.), съобщи говорител на Главна прокуратура.

На 19 декември престъпникът похити полски ТИР, застреля шофьора Лукаш Урбан (37 г.) и връхлетя с 40-тонния камион на коледен базар в центъра на Западен Берлин. Тогава загинаха 12 души, 55 бяха ранени, 30 от тях тежко.

Първоначално беше съобщено за 48 ранени. Впоследствие стана ясно, че 7 по-леко пострадали не са изчакали линейките, а сами са потърсили лекарска помощ.

Самият терорист Анис Амри успя да избяга. Той беше убит от италиански полицай миналия четвъртък в Милано, след като преди това тунизиецът простреля в рамото друг униформен от патрул.

Задържаният днес съзаклятник на терориста живее в берлинския квартал Темпелхоф. Служители на Федералната криминална служба са атакували жилището и офиса му.

До него се е стигнало след експертиза на мобилния телефон на Амри. Там явно не е бил открит само телефонният номер на арестувания днес тунизиец, а са били разкодирани и разговори между двамата. За това може да се съди от съобщението на Главна прокуратура: “От досегашните разследвания може да се заключи, че най-вероятно задържаният е замесен в атентата.”

Очаква се най-късно утре вечер съд да постанови мярката му за неотклонение.

Излизат все повече подробности и около терориста. Той се е подвизавал в много джамии във федералната провинция Северен Рейн-Вестфалия, дори е имал ключ от мюсюлмански храм в град Дортмунд.

Амри пристига в Германия миналата година, регистрира се под 7 различни имена в бежански лагери в Северен-Рейн Вестфалия, а от февруари т. г. пребивава предимно в Берлин.

След като беше убит в Милано, се смяташе, че той е избягал от Германия във Франция, след което е продължил за Италия, където намери смъртта си.

Нова следа обаче сочи, че Амри първо се е отправил към Холандия. В Амстердам се е качил на автобус за Лион, съобщи френската тв TF1. Заснет е бил от видеокамера на автогарата в Амстердам.

В раницата му е била намерена и холандска симкарта. Такива са се продавали на промоция между 20 и 22 декември, атентатът беше извършен на 19-и.

Трупът на Амри все още се намира в съдебна медицина в Милано. Изчакват се резултати от аутопсията.

Днес стана известно също, че убият шофьор на полския ТИР Лукаш Урбан ще бъде погребан в петък в родината си, недалеч от Щетин. Това съобщи работодателят му, собственик на спедиторска фирма Ариел Зуравски, който е братовчед на Урбан. Той остави вдовица и 17-годишен син.

От 12-те жертви половината са германци, останалите са от Италия, Израел, Полша, Украйна и Чехия. Ранените чужденци са от САЩ, Израел, Испания, Италия, Великобритания, Унгария, Финландия, Франция и Ливан.