Никъде в закона не пише, че във всяка секция трябва да има машина за гласуване. Това е основната теза на Централната избирателна комисия, с която ще защитава утре пред Върховния административен съд решението на предсрочните избори да има машини само в 500 секции.

"По време на обсъжданията бяха развити различни доводи както в едната, така и в другата посока. В рамката на това мнозинство, което бе събрано, има няколко чисто правни довода, а именно – че никъде в Изборния кодекс не е определено, че във всяка избирателна комисия трябва да има машинно гласуване", заяви пред Клуб Z говорителят на ЦИК Александър Андреев.

В ИК наистина няма такъв текст. В преходните и заключителни разпоредби пише:

§ 10. (1) До произвеждане на изборите за президент и вицепрезидент на републиката през 2016 г., с изключение на общите избори за общински съветници и кметове през 2015 г., машинното гласуване, предвидено в кодекса, е експериментално и се произвежда в до 500 избирателни секции. 

Миналата година бе добавен и параграф 11, който указва, че машинното гласуване през 2016 г за президентския вот вече не е експериментално - гласовете за него се зачитаха. Така е трудно да се прецени дали тези текстове означават, че от 2017 г трябва да има редовен вот чрез машина.

Но в други членове - чл. 206 и чл. 212 - е казано:

Чл. 206. (1) В избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване.

Чл. 212. (1) Избирател може да гласува в избирателната секция чрез специализирани устройства за гласуване.

Андреев обаче не смята, че това задължава навсякъде да има устройства:

- Правото на избора е по условие, че има машина, каза той.

- След като е указано такова право на избирателя, не трябва ли да има?, попитахме.

- Не, защото е уредена възможността той да гласува или с машина, или с хартиена бюлетина, отговори Андреев.

Той коментира и обвиненията, че ЦИК не са си свършили работата за машинното гласуване и това е причината сега да не могат да го организират:

"ЦИК е направила всичко необходимо още преди 3 години в своя анализ и е посочила по отношение на машинното гласуване какво би могло да доведе до проблем при едни избори.  При всички свои срещи и обсъждания Комисията е поставяла въпроса както от едната, така и от другата страна какви са проблемите, които могат да създадат текстовете за машинното гласуване."

На въпроса дали е правена оценка на цената за пълно машинно гласуване, Андреев каза:

"Да, обсъждаме въпроса доколко ефективно е машинното гласуване с оглед и броя на гласуванията на предходните избори, както и цената на тези машини, логистичното им доставяне, съхранение, обслужване. Всички тези въпроси, разбира се, са намерили своето отражение във всичките дискусии, които са водени в ЦИК."

Андреев призна, че текстовете в ИК не са ясни и че има много пропуски по отношение на машинното гласуване - например как ще влизат техническите лица, които поддържат машините, в затворите, или как ще работят мобилните секции, ако трябва да мъкнат голяма машина с нужда от достъп до електрическата мрежа. Всички тези проблеми трябва да са решени в закона, но депутатите не са го направили.

Какво обаче би станало, ако ВАС отсъди, че трябва да има машини във всички над 12 400 секции?

"ЦИК ще се съобрази и ще изпълни решението на съда така, както винаги е правила", заяви твърдо Андреев.

Пари за това обаче няма - нито предвидени в държавния бюджет, нито в бюджета, който служебното правителство определи за вота. Андреев подчерта, че по този въпрос трябва да отговаря изпълнителната власт и че от Комисията са направили свои предложения "по отношение на план-сметката".

"ЦИК следва да обяви обществена поръчка, а обществената поръчка по силата на ИК не е обвързана със сроковете по Закона за обществените поръчки. Това първо. Второ, въпросът е дали ще се яви изпълнител или не на обществената поръчка – няма как ЦИК да носи отговорност за това", каза още той.

Проблем всъщност ще е дали ще се намери фирма, която да се наеме със задачата в този срок. Питахме Андреев защо колегата му Ивайло Ивков бе толкова категоричен пред Клуб Z в събота, че организиране на пълно машинно гласуване е "почти невъзможно".

"Аз не бих могъл да говоря с такава категоричност. При всички случаи въпрос на тълкуване е как следва да бъде приложен законът. Нека оставим ВАС да се произнесе. Никой не може да отговори с категоричност дали може да бъде изпълнено или не“, отговори говорителят.

Попитахме Андреев и дали тази година ЦИК ще създаде критерии за получаване на медийни пакети, след като миналата година такива не бяха направени и членовете на Комисията гласуваха, по техни думи "по съвест", за да определят кои медии имат право на пакети и кои - не.

"Тепърва в рамките на близките дни ще бъде обсъждан въпросът за медийните пакети и ще бъде прието решението, с оглед самите участници в изборния процес да бъдат запознати с условията. Аз считам, че следва да бъдат определени ясни критерии, въз основа на които да бъдат предоставяни медийните пакети. В тази връзка се надявам, че по време на обсъжданията всички доводи ще бъдат в насока възприемането на такива критерии. Предстои приемането на принципното решение", отговори той.