Ситуацията в "Да, България" и жалбите срещу нейната регистрация, които я лишават от възможността да се яви самостоятелно на предстоящите парламентарни избори, станаха повод за различни коментари във фейсбук.

Ето какво написа режисьорът Стоян Радев:

"(разговор във ФБ: - спешно събираме подписи за коалиция, - с кого се коалираме, - не знам, но няма време, -....?..!...?, - подписвай, иначе не участваме въобще, - ама..., - няма ама, мафията е много лоша.)

Едно добро намерение. Появяват се пречки. Налагат се компромиси. Намират се оправдания. Поемат се ангажименти.

Продължава се напред. Появяват се пречки. Налагат се компромиси. Намират се оправдания. Поемат се ангажименти... И, ДА, така се стига до уж печално известното "във властта на всяка цена".

Внимавай горди думи, като казваш.

Веднъж изказани, те мъчно могат

при теб отново да се върнат.

Те носят дълги, лъскави ботуши;

те стъпват гордо и не чуват,

назад като ги позовеш.

Внимавай горди думи, като казваш!

Карл Сандбърг"

 

 

Ето и коментара на Николай Слатински:

"Когато някой заговори за ДС, даже умни и разумни хора казват - хайде стига с това ДС, скоро 30 години ще станат, откакто започна демокрацията, хората от ДС са от 60 плюс до абсолютен минус, защото мнозина вече ги няма!

Но не е така. Аз затова писах преди дни за една от разликите между България и Румъния - именно за ДС, което ще цитирам малко по-долу. У нас се съхрани гнилият дух и гадният дъх ДС и те тровят българската действителност, те са нещо абсолютно омерзително и неимоверно подло, цинично и гадно.

ДС може да я няма, на тя научи на мръсните си номера, похвати, трикове и активни мероприятия хиляди и хиляди подлеци, мерзавци, хитреци и наглеци. Те използват тези мръсни номера, похвати, трикове и активни мероприятия със страст и сласт, защото за тях няма нищо свято и чисто, могат да омърсят всичко, да охулят всичко, до оплюят всичко, да опропастят всичко. 

Казвам го със знание, с горчиви лични наблюдения, с жизнен опит и с интуиция.

Затова, без да знам какво точно се е случило и как се е случило с "Да, България", за мен е толкоз просто и логично, че това е именно нещо мръсно - или номер, или похват, или трик, или активно мероприятие на нечии духовни деца, на нечии бездуховни наследници, на нечии надъхани ученици, на нечии сдухани творения на отдавна провалилата се, но неизменно проваляща държавата ни ДС.
Не е нужно скроилият тъпата интрига да е имал в прекия смисъл нещо общо с ДС, но той е нейно творение, неин продукт, неин запъртък, нейна метастаза...

Ето какъв е въпросният цитат

"Румъния запази способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, но унищожи гнилия дух и гадния дъх на Секуритате, а ние направихме точно обратното – унищожихме способностите и професионализма на бившите си разузнавателни и контраразузнавателни служби, а запазихме гнилия дух и гадния дъх на Държавна сигурност. И мрежата, с която ДС и нейните духовни деца и ракови метастази покрива държавата, управлението, икономиката, финансите, образованието, културата, спорта, ако щете, задушава обществото, натиква непрекъснато лицето му в калта и помията на така и неразкритите истини за заченатия в грях Преход, облива ни с мизерията на вредния си манталитет, тика напред свои противни персони и ни учи на морал, че даже и обучава прекрасните ни младежи на съвременна национална сигурност!"