Ангела Меркел е посякла главата на Мартин Шулц, кандидатът на социалдемократите за канцлер, който ще се бори срещу Меркел за канцлерството на парламентарния вот наесен.

С такава корица излезе днес немското издание на френският сатиричен седмичник “Шарли ебдо.”
Меркел е изобразена като убийца с окървавен нож в ръка, в другата държи за косми посечената глава на Шулц, корицата на последния брой на сп. “Шпигел” с карикатура на Тръмп, обезглавил Статуята на свободата и надпис “Читателите на “Шпигел” са пощурели”.

 

 

Посланието на “Шарли ебдо” е ясно – на сатритата всичко е позволено, никакво съобразяване с когото и да било.

Мнението е на главната редакторка на немското издание на френския сатиричен седмичник, избрала за псевдоним Мика Шнайдер:

“Това, което най-много ни шокира, е отрицателната реакция по повод корицата на “Шпигел”, която ние оценяваме като изключително добро попадение. Нашата корица с Меркел и Шулц е жест на уважение към колегите ни от “Шпигел”.

В официална позиция на “Шарли ебдо” се посочва:

“Наизуст знаем  упреците за погазване на добрите журналистически нрави. Ние сме в една лодка, тъй като в центъра на полемиката както при вас, така и при нас, е дебатът за свобода на изразяване на мнения и начинът как се възползваме от тази свобода. Или пък не.”

Да припомним, че ислямски терористи извършиха кървав атентат срещу редакцията на “Шарли ебдо” в Париж през януари 2015 г. заради карикатура на пророка Мохамед. Тогава загинаха 12 души.

Случайно или не авторка на сегашната карикатура с Меркел и посечената глава на Шулц е илюстраторката, подписваща се с псевдонима Коко. Истинското й име е Корин Рей (34 г.). Жената се размина на косъм от смъртта по време на атентата през 2015 г. С насочени дула двамата терористи я принудиха да набере кода и така да отключи вратата към редакцията на “Шарли ебдо”.

И сатиричният седмичник, и “Шпигел” напомнят за метода на обезглавявания, прилаган от джидистите от “Даеш” (“Ислямска държава”). За първи път зловещо видео с посичане на главата на американския журналист Джеймс Фоли от Джон Джихадиста (Мохамед Емвази) се появи на 19 август 2014 г. На 12 ноември 2015 г. престъпникът бе убит от американски дрон в Рака, сирийската крепост на «Даеш». Стъписващият метод на ликвидиране на заложници и отцепници  продължава да се прилага от ислямистите.

"Шарли ебдо" е известен с провокативните си карикатури. Изданието осмива не само политици, но и религии.

Преди две години редакцията на сатиричния седмичник в Париж бе нападната от терористи. При атаката загинаха десет негови журналисти.