Шоково увеличение на парите за образование и на учителските заплати с поне 20% в първата година от мандата, средна пенсия от 700 лв. за 4 години при растеж на икономиката около 6% и при отчитане на това кой колко пенсионни вноски е изплатил, на третата година от мандата 50% от данък печалба и данъка върху доходите на физическите лица да остава в общините, местна децентрализация, драстична административна реформа и въвеждане на електронно правителство по готов модел - този в Естония. Това са някои от акцентите в първата част от управленската програма на "Нова република", представена днес от ръководството на дясното обединение. Следващата седмица предстои и икономическият пакет, с конкретни разчети.

"Силна държава се гради от силни граждани, семейства, общини, фирми и силни и ефективни институции, които могат да наложат правила, които да се спазват от всички. България е успявала в това - дори по време на Възраждането - без още да има държава. В началото на 20 век българската нация постигна икономическо развитие, основано на свободата, личната инициативност, умения и знания..."

С тези думи говорителят на "Нова република" Трайчо Трайков започна представянето на документа. И обяви, че концепцията е за 4 години мандат на обединението да се наложи "модел, който оценява труда, таланта, усилията", а не партийните принадлежности. Акцент ще са и услугите за хора и бизнес на 1 гише, въвеждане на мълчаливо съгласие при поискване на услуга от институциите и т.н. 

Ето и акцентите по ресори

Образование

Програмата представи Цецка Бачкова от ръководството на "Нова република". 

- Рязко увеличение на заплатите на учителите – с поне 20% още първата година, но според качеството на образование.

- Закриване на регионалните образователни управления, което ще съкрати администрацията с 20%

- Мандатност на директорите на училища.

- Повишаване на бюджета за образование от 3,3% от БВП сега до 5,6 % на четвъртата година. Ръстът в науката - от  0,9% до 1,5% от БВП.

- Държавната субсидия за училищата да е на база качеството на образование и резултатите от външното оценяване на знанията на учениците.

- Обучение "държавна поръчка" в университетите - според нуждите на пазара на труда и качеството на образование. 

- Професионално управление на университетите

- Създаване на фонд и институция, която да се грижи за интеграцията на деца от рискови групи и срещу ранното отпадане от училище. 

Администрация

Приоритетите представи Вили Лилков. По думите му от 2001 година досега броят на чиновниците се е увеличил с 50% при намаляващо население, аутсорсване на услуги на външни изпълнители, преминаване на част от услугите и отговорностите към общините и въвеждането на електронни услуги. Според Лилков това показва, че администрацията е растяла на принципа на партийните назначения, а в част от сферите тя е превърната в "машина за избори". Мерките: 

- Малка и независима администрация от професионалисти.

- Унифицирано електронно управление и комуникация на местно и национално равнище между институциите.

- Прекратяване на партийните назначения, въвеждане на принцип за израстване в администрацията според заслугите. Намаляването на администрацията ще позволи ръст от 30% на доходите на чиновниците, но това отново ще е свързано с резултатите.

- До 25% от административните структури да преминат към общините

- Инвестиция в хора и технологии, които обслужват пряко гражданите.

- На третата година от мандата – гласуване в парламента на административна реформа, която ще доведе до обединяване на общини и пряк избор на областни управители.

Околна среда

Приоритетите представи Меглена Русенова, според която българската природа от години е жертва на чиновнически произвол и мутренско презастояване. 

- Да опазим последните диви плажове и вековните гори, с помощта и на мрежата Натура 2000. Да се издадат заповедите за всички защитени зони и мрежата да се завърши до 2018 г.

- Поне 10% от държавните гори да бъдат обявени за гора във фаза на старост и да се забрани сечта.

- По-високи и строги санкции и контрол срещу посегателство на защитени видове, против бракониерство и сечта.

- Чист въздух в градовете – привличане и на евросредства за екологизиране на битово отопление. Защита на съвременна система за енергийно подпомагане на социално слабите, но обвързано с екологичните цели и програми.

- С инструментите и механизмите на ЕС – приоритетно и стартово бързо въвеждане на екологичен градски транспорт.

- Разбиване на монопола в туризма и равнопоставеност на местния бизнес. Развитие на алтернативен туризъм, разследване на незаконна приватизация на терени през годините по крайбрежието и в планините.

- Законова процедура за обявяване на заменките на гори и земи слез 2007 за нерегламентирана държавна помощ и развалянето им.

Външна политика, отбрана, българи в чужбина

Програмата представи Борис Станимиров.

- ЕС – най-мощен инструмент за постигане на националния идеал. Защита на външните граници на България и на ЕС и противодействие на мигрантската заплаха с общите усилия на съюза.

- Поставяне на Енергийния съюз като основна тема за ЕС - това ще осигури по-евтини енергийни ресурси за българските граждани, но и ще гарантира националната сигурност и независимост.

- Съюзи със страни от ЕС по приоритети - например съюз с Румъния за членство на двете страни в Шенген и еврозоната

- НАТО – механизъм за военната и национална сигурност. Но южният му фланг не е толкова сигурен, а Турция не е толкова надежден партньор - затова превъоръжаване на армията. Това значи и нвестиция във високи технологии и работни места.

- Ускорено повишаване на процента от БВП за отбрана и повишение на заплатите на професионалните военослужещи с по 10% поне, докато военната професия стане атрактивна.

- Приемане на Стратегия за национална сигурност за 20 години – армия, служби, правоохрнителни органи.

- Защита на интересите на българските малцинства по света, в това число и активна политика за Македония.

- Електронно дистанционно гласуване 

-  Удължена валидност на международните паспорти до 10 г. 

- Облекчаване на процедурите за придобиване на българско гражданство на хора с български етнически корен.

Съдебна реформа и антикорупция

"Бец законност няма нито свобода, нито сигурност, нито богатство", заяви Петър Славов при представянето на приоритетите, припомняйки провала на конституционната реформа в последния парламент, благодарение на БСП, ДПС и "тематичните мнозинства", които ГЕРБ си организираха. 

- Създаване на независима антикорупционна дирекция в прокуратурата и приемане на законодателство за функциониране – в първите 3 месеца от парламентарния мандат.

- Приемане на антикорупционния закон, но без слабостите, констатирани до момента от експертите.

- През първата година - провеждане на операция “чисти ръце” в съд, прокуратура,  МВР, служби

- Проверка за интегритет на новите кандидати за позиции в тези структури, периодични проверки за рисковете за зависимост при действащите служители

- Отмяна на Закона за НСО, който леглизира привилегиите на висши чиновници и лица, които нямат отношение към управлението на държавата. Пренасочване на професионалистите от НСО към ефективни мерки за борбата с тероризма

- Промяна на конституция – въвеждане на румънския модел на антикорупционна прокуратура

- Реформа на прокуратурата – да спре свръхцентрализацията, да има отчетност, да може да служи на гражданите. Отчетност пред НС . С промяна в конституцията - назначаване на главен прокурор от прездента по предложение на 2/3 от народните представители. 

- Съдебен контрол на всички актове на прокуратурата.

Председателят на "Нова република Радан Кънев взе думата последен. 

"Това е единствената в настоящия етап на кампанията дясна алтернатива на двете социалистически партии - БСП и ГЕРБ. Политиката се е изродила в състезание на кражби, назначения и сеч на гори. Другата седмица ще представимикономическа алтернатива на състезанието по социалистически надлъгвания.", заяви той. 

По думите му освен всичко е време да разберем, че "България е част от европейска християнска цивилизация, а доброто общество не се състои от добри политици, а най-вече от добри хора, от семейства". За целта "Нова република" поставя именно тях в центъра, ато ще предложи и мерки за спиране на рекламата на хазарт, разграничаване на жертвата от престъпника при борбата с наркотиците и проституцията. По думите му "насаждането на омраза, посегателството върху свободата на личността и политическото насилие рушат нацията", завърши той.

По думите на Кънев мерките в програмата са изпълними, а и целта е около 6% ръст на икономиката, какъвто е характерен при силно реформиращи се страни от ЕС като Литва, Латвия и Естония в последните години и Румъния досега. Трайков добави, че мерките са "самофинансиращи се" и няма да се наложи дългово финансиране. Това отличава десните от левите програми. Според "Нова република" обаче единствената сфера, в която оже да се допусне дългово финансиране е образованието, защото то е дългосрочна инвестиция в икономиката.

Пълната програма можете да прочетете ТУК.