"Трябва ли да разрушим нещо, за да разберем какво сме имали? Трябва ли да разрушим рая, за да установим, че сме живели в него?"

С тези риторични въпроси предишният български президент Росен Плевнелиев коментира рисковете от антиевропейския популизъм в навечерието на ключови за Европа избори тази година във Франция, Германия и Холандия.

Заедно с бившия еврокомисар по конкуренцията Хоакин Алмуниа Плевнелиев участва в двудневната "Лаборатория за идеи" на Центъра за европейски политически изследвания, която се провежда всяка година в Брюксел. 

Според Плевнелиев ЕС в момента има 11 кризи и повечето от тях - на еврото, миграцията, тероризма - нямат бързо решение. Единствената криза, която ЕС би могъл да разреши бързо, за да убеди гражданите си в необходимостта от себе си, е тази с пространството без вътрешни граници, известно като Шенген. 

"Можем да я решим веднага. Тази криза е изкуствена", каза той по повод решението на няколко шенгенски държави да възстановят временно контрола по границите си след наплива от мигранти  през 2015 г. "Те отиват срещу мечтата на 500 милиона европейци. Шенгенската криза може да се реши за дни. Трябва  политическо решение".

Това решение според Плевнелиев е създаването на надеждна защита на външните граници на ЕС.

Алмуниа каза, че често надигането на крайнолевия и крайнодесния популизъм в Европа се надценява. 

"70-75 % от членовете на Европейския парламент са от проевропейски партии", каза той.

Според него европейците искат своя съюз, но не са доволни от начина, по който той функционира.

Алмуниа се изказа скептично за референдумите, защото "те често попадат в лоши ръце".

"Референдумът е много опасно средство. Той не е най-доброто средство на демокрацията. Той е най-лошото", каза той. "Не казвам, че не е демократичен инструмент. Казвам, че е опасен, защото често го използват лоши ръце".

Алмуниа, който оглавява в момента Центъра за европейски политически изследвания, представи негов доклад за необходимите институционални промени в ЕС.

В двудневния форум участват Илиана Цанова, заместник изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции и Даниел Митов, министър на външните работи в правителството "Борисов 2".