Популизмът расте в Европа, защото в нея липсват лидери, готови да защитават принципите и ценностите ѝ, когато това стане непопулярно, каза днес в Брюксел Даниел Митов, външен министър в кабинета "Борисов 2".

Сегашният модел на Европейския съюз се е оказал негоден да посрещне външни предизвикателства като миграционната криза и агресивната и реваншистки настроена Русия, посочи той в дискусия, организирана от Центъра за европейски политически изследвания, международен мозъчен тръст със седалище в Брюксел. 

"Много често политиците следват тенденциите,... общественото мнение, което те мислят за водещо. Те абдикират от задължението си да променят общественото мнение. За съжаление в ЕС мога да назова много малко политици, които правят това", каза Митов в обсъждането, където събеседник беше и Антъни Л. Гарднър, доскорошният посланик на САЩ в ЕС и критик на президента Доналд Тръмп. - "Страдаме от липса на лидерство".

Бившият първи дипломат на България каза, че Европа губи авторитет пред гражданите си и пред света заради двойнственост във външните си отношения. 

"Ние взаимодействаме с авторитарни режими и създаваме глобални условия тези режими да растат", каза той, без да назовава държави. "Ние подсилваме тези режими и когато те ударят по нас, а ние отвърнем, те ни обвиняват в двойни стандарти".

Животът е опровергал теорията за "край на историята" и очакванията, че по пътя на икономическия обмен и с привлекателния си пример Европа може да преобрази останалите на Стария континент авторитарни режими. 

"Това, което се случи, е точно обратното - историята се върна и се случи на нас. Когато спреш да пишеш историята, някой друг я написва вместо тебе", каза Митов.

Той обърна внимание на разрушителното влияние на т. нар. "алтернативни новини" върху доверието на европейците в техния проект.

"Когато изобретяваш факти и се слагаш в медиите, прогресивно създаваш алтернативна реалност. Хората не знаят в какво да вярват и вече не вярват в нищо", каза Митов. - "Пазарите обаче се базират на доверие и ако се сринат, всичко отива в ръцете на популистите". 

Гарднър призова европейците да "пратят сигнал на Вашингтон, че няма да позволят той да ги изолира и подкопава". По думите му Европа трябва да преследва досега поставените си цели да стимулира инвестициите, да върне растежа и заетостта, да завърши единния си пазар в дигиталната сфера и капиталовите пазари, да направи надеждна охрана на външните си граници и да изгради своя отбрана като европейски стълб на НАТО.

Той предупреди, че ако предаде досегашния си либерално-пазарен модел, Европа рискува да загуби доверие като защитница на борбата с корупцията, на свободните медии на силното правосъдие.

"ЕС трябва да се изправи и да защитава марката и привлекателността на своя модел", каза Гарднър. В противен случай по думите му "много части на Европа може да станат размирни, например Балканите... Ако ЕС не направи това, ще има вакуум и някой друг ще го запълни".